Od čega su napravljeni tamponi?

Razumijemo vašu želju da vodite dobru brigu o sebi. Od hrane koju jedete, sve do ličnih proizvoda koje koristite, bezbjednost je ključni faktor. Mi u kompaniji TAMPAX to savršeno razumijemo i zbog toga nastavljamo sa izradom proizvoda od materijala koji su dugi niz godina bezbjedni za upotrebu, a istovremeno neprekidno testiramo proizvode i materijale kako bismo bili sigurni da ostanu bezbjedni.

TAMPAX proizvodi nude jedinstvenu kombinaciju materijala koji vam pružaju udobnost i pouzdanu zaštitu od propuštanja. Kao što možete vidjeti na slici ispod, TAMPAX proizvodi se sastoje od tri glavna elementa: upijajućeg jezgra, aplikatora za lako umetanje, i kombinacije navoja i konca za vađenje.

Kako bi milioni žena, koje koriste svakodnevno naše proizvode, mogle da ih koriste s punim povjerenjem, obavljamo detaljne bezbjednosne testove. Ove testove pregledaju nezavisni stručnjaci, među kojima su liječnici, naučnici i zdravstvene institucije čiji je posao da nadgledaju bezbednost upotrebe tampona. Naši tamponi poseduju certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi korišteni materijali prošli kroz potvrdno testiranje na štetne supstance. Kliknite ovdje za više informacija o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

Pogledajte tabelu ispod kako biste saznali koje komponente i materijale naši tamponi sadrže i zašto ih sadrže. Prelistajte slike kako biste saznali sastav svakog franšiznog proizvoda.

Želite li da saznate više o specifičnom sastavu svog tampona TAMPAX?

Tamponi TAMPAXSastav
TAMPAX Compak Lites/Regular/Super/Super Plusrejon (vještačka svila/viskoza), poliester i pamuk

Želite li nas pitati nešto?

Jesu li komponente naših tampona bezbjedne ?

Da, naši tamponi su bezbjedni za upotrebu i bezbjedno ih koriste milioni žena svakog dana. Naše bezbjednosne testove i komponente redovno provjeravaju nezavisni stručnjaci, među kojima su liječnici, univerzitetski naučnici i zdravstvene institucije čiji je posao da nadgledaju bezbjednost upotrebe tampona. Svi oni su potvrdili da se naši tamponi mogu bezbjedno koristiti. Nezavisne laboratorije obave svake godine preko 10.000 testova na našim tamponima i njihovim komponentama. Prije početka proizvodnje obavi se preko 1.000 testova kvaliteta na materijalima za tampone. Naši tamponi posjeduju certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi korišteni materijali prošli kroz potvrdno testiranje na štetne supstance. Kliknite ovdje za više informacija o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

PITANJA O SASTAVU TAMPONA

Pitanja o komponentama tampona TAMPAX

Zato što brinemo o sastavu tampona koliko i vi.

Čemu služi aplikator i od čega je napravljen?

Aplikator vam pomaže da udobno stavite tampon. Naši plastični aplikatori napravljeni su od reciklirajućeg materijala (PE/PP) a naši kartonski aplikatori napravljeni su od čvrsto uvijenog papira koji se također može reciklirati. Korištena boja na aplikatorima sastoji se od bezbjednih pigmenata bez nadražujućeg djelovanja koji se standardno koriste za širok spektar proizvoda, uključujući ambalažu za hranu i šminku.

Čemu služi upijajuće jezgro i od čega je napravljeno?

Upijajuće jezgro pruža zaštitu tako što upija i zadržava menstrualne tečnosti. Napravljeno je od rejona i pamuka. Rejon često nazivaju regenerisanom viskozom. To je materijal koji se koristi za različite proizvode, od izrade kesica čaja do svakodnevnih komada tkanine. Pamuk se proizvodi na ekološki održiv način u kompaniji Barnhardt Manufacturing Company i nosi certifikat OEKO TEX® STANDARD 100.

Čemu služi tkanina oko upijajućeg jezgra i od čega je napravljena?

Tanka tkanina oko upijajućeg jezgra pomaže laganijem vađenju tampona. Napravljena je od sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbjedno koriste za izradu sportske odjeće.

Čemu služi konac i od čega je napravljen?

Konac se koristi za vađenje tampona i napravljen je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbedno koriste za sportsku odeću.

Čemu služi nit i od čega je napravljen?

Nit se koristi za kačenje končića za upijajuće jezgro i napravljen je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbjedno koriste za izradu sportske odjeće.

Izazivaju li vaši tamponi iritacije ili alergije?

Svi naši proizvodi prolaze kroz rigoroznu provjeru bezbjednosti po kožu, kako bismo bili sigurni da se mogu bezbjedno koristiti. Mirisi koje koristimo za tampone u skladu su sa strogim bezbjednosnim standardima koje propisuje Međunarodno udruženje za mirise (IFRA) – glavni svjetski autoritet za bezbjednu upotrebu mirisa. Naši proizvodi su jasno označeni zbog ljudi koji radije koriste tampone bez mirisa.

OPĆA PITANJA O KOMPONENTAMA TAMPONA

Jer ako je bitno vama, bitno je i nama.

Zašto vaši tamponi nisu napravljeni 100% od pamuka?

Svi proizvodi TAMPAX su u skladu sa rigoroznim standardima za bezbjednost i djelovanje, nezavisno od materijala od kojeg su napravljeni. Naši tamponi su napravljeni sa ciljem da pruže optimalni nivo zaštite i udobnosti. Upotreba pamuka i rejona omogućava nam da napravimo tampone koji zadovoljavaju te potrebe. Naša kompanija TAMPAX nudi proizvode od pamuka i rejona ili miješanog pamuka i rejona još od svog osnivanja 1936. godine.

Sadrže li vaši plastični aplikatoriBPA (bisfenol A)?

Ne, ne sadrže. Plastični aplikatori TAMPAX napravljeni su od plastike koja ne sadrži BPA.

Jesu li tamponi TAMPAX napravljeni od „superupijajućeg“ materijala?

Ne, naši tamponi ne sadrže nikakav „superupijajući“ materijal.

Koriste li se sredstva na bazi hlora za izbjeljivanje tampona TAMPAX?

Ne, upijajuća vlakna u tamponima TAMPAX prave se u procesu izbjeljivanja u kojem nema elementarnog hlora.

Zašto se izbjeljuju materijali TAMPAX?

Izbjeljivanje je tehnički naziv za čišćenje vlakana i njihovo pročišćavanje. Pročišćavanje pamuka i rejona obavlja se radi eliminisanja nečistoća i čišćenja vlakana. Izbjeljivanje vlakana je rezultat ovog procesa, ali ne i njegov cilj.

Čula sam da tamponi sadrže toksične količine dioksina. Je li to tačno?

Ne, pročišćavanje pamuka i rejona obuhvata proces bez elementarnog hlora koji ne stvara dioksin. FDA (američki Zavod za hranu i lijekove) pisao je o ovoj temi na svome internet portalu. Pročitajte informacije o tamponima na njihovom internet portalu. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna koja se koriste u tamponima na tržištu napravljena procesom izbjeljivanja koji ne sadrži elementarni hlor. Time se sprječava nastanak opasnih nivoa dioksina u proizvodima (tip zagađivača koji se nalazi u životnoj sredini).

Sadrže li tamponi TAMPAX azbest?

Ne, TAMPAX nikad nije sadržavao azbest. Više informacija potražite na navedenom portalu. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm

Šta FDA (američki Zavod za hranu i lijekove) kaže o dioksinu, azbestu, rejonu i nedoumicama u vezi sa STŠ?

FDA (američki Zavod za hranu i lijekove) pisao je o ovim temama na svome internet portalu. Pročitajte informacije o tamponima na njihovom internet portalu. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna koja se koriste u tamponima na tržištu napravljena su putem procesa izbjeljivanja koji ne sadrži elementarni hlor. Time se sprječava nastanak opasnih nivoa dioksina u proizvodima (tip zagađivača koji se nalazi u životnoj sredini).

Da li vaši tamponi sadrže pesticide ili herbicide kao što je glifosat?

Ne, naš dobavljač pamuka potvrđuje da naša vlakna ne sadrže glifosat. Osim toga, naši dobavljači koriste procese ribanja i pročišćavanja koji uništavaju (ili uklanjaju) eventualne ostatke pesticida/herbicida.

Top