Как да поставите тампон?

Part 1 Diagram Tampax Bulgarian
Part 1 Diagram Vagina Bulgarian

Ако ползвате Тампакс за първи път, ние сме тук, за да ви помогнем! Поставянето на първия ви тампон може да бъде смущаващо, но след като се научите как да поставяте тампон, ще откриете, че не е толкова странно или страшно, колкото сте си мислили, че ще бъде.

Дали тампонът ще влезе?

Първо, не забравяйте, че вагината ви е достатъчно разтеглива, за да може да излезе бебе през нея, така че тампонът не е причина за безпокойство! Размерите на тампоните се основават на количеството течност, което абсорбират. Ако не сте сигурна с какъв размер тампон да започнете, опитайте Regular – повечето жени използват тази абсорбирация. Ако искате да започнете с най-малкия тампон, докато свикнете, опитай Light absorbency. Ако тампонът започне да тече само след няколко часа, минете на по-голям размер. Ако тампонът е неудобен за смяна, минете на по-малък размер. Тук можете да сравните тампоните и техните размери въз основа на менструалния си поток.

Поставянето на тампон ще боли ли?

Определено може да се почувства малко странно, особено ако си поставяте тампон за първи път. Добрата новина е, че не е нужно да боли – вие имате пълен контрол. Ако изпитвате болка, има неща, които можете да направите, за да бъде по-удобно. Продължавайте да четете!

Стъпки за поставяне на тампон

Стъпка 1: Измийте ръцете си

Винаги е добра идея да миете ръцете си със сапун и вода, преди и след като поставите тампон.

Стъпка 2: Извадете тампона

Разопаковайте тампона и се уверете, че знаете как се прави. Ако наистина никога не сте виждали тампон, може да изглежда смущаващо, но самият тампон всъщност е вътре в апликатора. Тампоните с апликатори улесняват поставянето на тампона във вагината. Някои апликатори за тампони са пластмасови, а други са картонени, но и двата вида тампони апликатори могат да се използват безопасно. Апликаторът има по-голяма външна тръба, която държи тампона, зона за „захващане“, където го държите, и по-малка тръба в края, където излиза конеца. По-малката тръба всъщност е бутало, което използвате, за да избутате тампона във вагината си, след като сте поставили апликатора. Разгледайте тази диаграма на тампон с апликатор Tampax Pearl, за да видите всеки компонент.

Ако използвате тампон Tampax Pearl Compak или Tampax Compak (който е в по-малка, по-компактна опаковка), ще трябва да издърпате буталото, докато щракне, за да се получи. Ако не чуете щракване, буталото няма да работи, за да освободи тампона от апликатора.

Стъпка 3: Намерете вагината си

Знаем, че знаете къде е, но толкова много хора никога не са се вглеждали достатъчно внимателно, за да разберат точната ѝ позиция. Вземете огледало и се огледайте, за да сте сигурни, че сте запознати с вагиналния си отвор и къде ще отиде тампонът.

Стъпка 4: Настанете се удобно и се пригответе да поставите тампона

Намерете удобна позиция, която ви позволява както да се отпуснете така и да достигате вагината си. Повечето хора седят на тоалетната или стоят прави, леко клекнали, за да поставят тампон, но можете също да опитате да легнете или да подпрете единия си крак на стъпало или друга повдигната повърхност (напр. ръба на ваната). Най-важното е да поемете дълбоко въздух и да отпуснете всичките си мускули – ако стиснете дупето си или напрегнете мускулите около влагалището, няма да е толкова лесно да поставите тампона.

Стъпка 5: Поставете върха

Хванете тампона в областта на захващане (по-малката част точно над буталото) и поставете върха на тампонния апликатор към вагиналния отвор.

Стъпка 6: Използвайте правилния ъгъл

След като върхът е на мястото си, насочете тампона към долната част на гърба, а не право нагоре. Вашата вагина не отива право нагоре в тялото ви – тя всъщност се намира под лек ъгъл. Намирането на подходящия за вас ъгъл може да ви помогне да го направите по-удобен за поставяне.

Стъпка 7: Дръжте тампона в областта на захващане

Сега сте готови. Бавно пъхнете апликатора на тампона от върха до зоната за захващане. Когато го поставите достатъчно навътре, пръстите ви в областта на захващане вероятно ще докосват вулвата ви (външния отвор на вагината).

Стъпка 8: Плъзнете тампона

След като поставите тампона от върха до зоната за захващане, е време да използвате показалеца или другата си ръка, за да натиснете буталото докрай в апликатора и да освободите тампона.

Стъпка 9: Отстранете апликатора

След като сте натиснали буталото докрай, издърпайте апликатора (и двете пластмасови части) навън. Конецът ще бъде единственото нещо, което ще остане да виси от вагината ви.

ГОТОВО!

Успяхте! След като поставите тампона, сте готови. Продължете да четете, за да научите как да го извадите.

Професионален съвет за поставяне на тампон

Ако тампонът ви кара да чувствате дискомфорт и да изпитвате нужда да се поклащате, вероятно е защото не е достатъчно навътре във вагината ви. Ако това се случи, просто използвайте пръста си, за да пъхнете тампона по-навътре, което обикновено го фиксира.

Ако все още имате проблеми

Най-честата причина да не можете да си поставите тампон е, че го поставяте под грешен ъгъл или се изнервяте и напрягате мускулите около вагиналния отвор. Но ако сте коригирали ъгъла и се чувствате доста отпуснати и все още не можете да го поставите, трябва да посетите гинеколог, тъй като може да е нещо, което изисква лечение. Обикновено това е едно от две неща:

Потенциално усложнение: вашият химен

Вашият химен може да има изменение, която затруднява поставянето на тампон. Хименът е тънък и разтеглив пръстен от тъкан, който обгражда вагиналния отвор. Повечето химени имат един отвор в средата, през който тампонът може лесно да премине, но някои имат много малък отвор или преграда (лента от тъкан), която частично блокира отвора. Ако това е проблемът, всичко, което е необходимо, е много проста процедура, която повечето гинеколози правят в кабинета, след като обезболят областта, така че да не я усещате. Лесно и бързо е.

Потенциално усложнение: вагинизъм

Другата причина, поради която някои хора не могат да поставят тампон, е състояние, наречено вагинизъм. При него мускулите около вагиналния отвор се свиват толкова силно, че не пропускат нищо във влагалището. Тези контракции са неволни, което означава, че не ги контролирате или дори не осъзнавате какво се случва. Най-често това състояние се развива след нараняване или травматично преживяване, което може или не да включва вагината. Вагинизмът не е нещо, което можете да контролирате, но е нещо, което може да изчезне с лечение. Отново, това ще включва разговор с вашия гинеколог, който потенциално би могъл да ви посъветва да работите с физиотерапевт за тазовото дъно – те могат да направят чудеса при лечението на вагинизъм.

В крайна сметка – има помощ

Ако имате проблеми с поставянето на тампон или ако имате постоянна болка, свързана с поставянето, винаги трябва да търсите медицинска помощ от лекар, на когото имате доверие. Не страдайте мълчаливо и не се чувствайте неудобно, защото е срамно. Уверяваме ви, че не е! Гинеколозите се сблъскват с тези проблеми по-често, отколкото си мислите.

Как да махнете тампона

Сега, след като сте усвоили как да поставите тампон, е време да научите как да го извадите. Когато дойде време да извадите тампона, първо измийте ръцете си. След това заемете удобна позиция, отпуснете тялото си и използвайте ръцете си, за да намерите конеца на тампона. След това използвайте пръста и палеца си, за да хванете конеца и го издърпайте бавно от вагината си. Знаем, че е изкушаващо, но моля, не изплаквайте тампона. Тампоните трябва да се изхвърлят правилно заедно с битовите отпадъци. След като извадите тампона, не забравяйте да измиете ръцете си. Това е! Сега знаете как да използвате тампон.

Top