Mikä on toksinen shokkioireyhtymä (TSS)?

Olet varmasti kuullut joskus toksisesta shokkioireyhtymästä. Tämä artikkeli kertoo sinulle kaiken tarvitsemasi tästä sairaudesta: mikä aiheuttaa sen, kuka voi sairastua siihen, mitä oireita sillä on, mitä tarkoittaa TSS ja kuinka voit vähentää sen saamisen riskiä.

Syyt ja yleistä tietoa

Mikä on TSS (tai toksinen shokkioireyhtymä)?

Toksinen shokkioireyhtymä (tai lyhyesti TSS) on harvinainen, mutta vakava ja jopa hengenvaarallinen sairaus. Sen aiheuttaa myrkyt, joita tuottaa Staphylococcus aureus niminen bakteeri. Vaikka TSS on hyvin harvinainen – tapaukset ovat niin epätavallisia, että lääketieteen ammattilaiset harvoin näkevät yhtäkään tapausta uransa aikana – on tärkeää olla tietoinen sairaudesta, jotta voit toimia tarpeen vaatiessa. TSS voidaan diagnosoida ja hoitaa tuloksekkaasti, mutta oireet on tunnistettava ja hoidettava varhaisessa vaiheessa.

Toksinen shokkioireyhtymä on sairaus, jonka lääkäri James Todd nimesi ja kuvaili ensimmäistä kertaa vuonna 1978 seitsemän lapsen kliiniseen tapaukseen perustuvan tutkimuksen pohjalta. Samanlaisista tapauksista oli jo kirjoitettu lääketieteellisessä kirjallisuudessa aikaisemmin, jopa paljon ennen kuin henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitettuja tuotteita alettiin valmistaa. Miehet, naiset ja lapset voivat kaikki kärsiä TSS:stä. Vaikka ensimmäiset toksisen shokkioireyhtymän tapaukset koskettivat naisia, jotka käyttivät kuukautisten aikana tamponeja, nykyään keskimäärin vain puolet tapauksista esiintyy tamponin käytön yhteydessä. Tämä oireyhtymä voi esiintyä myös ihottumien, palovammojen ja leikkauksen ohessa. Sairaus voi koskettaa myös lapsia, naisia, joilla on ollut vaihdevuodetja miehiä.

Mikä aiheuttaa TSS:ää?

TSS:N aiheuttaa tietyt Staphylococcus aureus nimisen bakteerin tuottamat myrkyt. Nämä bakteerit ovat mikro-organismeja, joita löytyy luonnollisesti monien muiden bakteerien tapaan terveiden ihmisten vartaloista, tavanomaisesti iholta, nenästä, kainaloista, nivusista ja emättimestä. Melkein kolmannella väestöstä on itse asiassa näitä bakteereja heidän vartaloissaan ilman niistä aiheutuvia terveysongelmia. Pienellä joukolla ihmisiä, tämän organismin tietyt kannat tuottavat myrkkyä, joka voi aiheuttaa TSS:n. Suurimmalla osalla ihmisistä on verenkierrossa vasta-aineita, jotka suojelevat näiltä myrkyiltä.

Miten TSS liittyy tamponien käyttöön?

TSS:n kehittymiseen liittyy eri tekijöitä, joista yksi on tamponien käyttäminen. Emme tiedä vielä täysin, miksi tamponien käytöllä on yhteys TSS:n syntymiseen. Tästä huolimatta, tutkimukset osoittavat, että kuukautisiin liittyvän TSS:n riskillä tamponien käytön yhteydessä on yhteys imukykyyn: mitä korkeampi tamponin imukyky on, sitä korkeampi on sairastumisriski, ja pienemmän imukyvyn kohdalla riski on alhaisempi. Tämän takia sinun kannattaa käyttää aina pienintä vuotoasi vastaavaa imukykyä.

Ei ole näyttöä siitä, että tänä päivänä käytettyjen tamponien materiaalit lisäävät tai johtavat TSS:ää aiheuttavien myrkkyjen syntymiseen. Tamponien ei ole löydetty kantavan Staphylococcus aureus -bakteeria tai vaikuttavan kyseisen bakteerin kasvuun emättimisessä.

Luin, että 100 %:sta puuvillasta valmistetut tamponit vähentävät tai poistavat TSS:n riskin. Onko tämä totta?

Ei, tämä ei ole totta. Kaikilla markkinoilla saatavilla olevilla tamponeilla, mukaan lukien 100 %:sta puuvillasta valmistetuilla tamponeilla, on alhainen TSS-riski. Uusimpien tieteellisten tietojen mukaan viskoosista ja puuvillasta valmistetuilla tamponeilla on sama TSS-riski. Mitä tahansa tamponia käytät, on sinun osattava tunnistaa TSS:n merkit ja oireet. Jos huomaat näitä oireita tamponia käyttäessäsi, poista se ja ota yhteyttä lääkäriisi.

Luin, että kuukautiskuppia käyttävät naiset eivät voi saada TSS:ää. Mikseivät naiset käytä ainoastaan kuukautiskuppia?

Naisten on tärkeää tietää, että TSS voi esiintyä minkä tahansa emättimeen asetetun tuotteen, kuten kuukautiskuppien, tamponien, pessaarien ja ehkäisykuppien, käytön yhteydessä. Käyttäessäsi näitä tuotteita, on tärkeää tietää TSS:n merkit ja oireet. Sinun on poistettava tuote ja hakeuduttava hoitoon, jos sinulla esiintyy TSS:n oireita.

Oireet ja tietoa TSS:stä

Mitkä ovat kuukautisiin liittyvän TSS:n oireet?

Toksisen shokkioireyhtymän oireet saattavat muistuttaa flunssaa. Jos sinulla esiintyy tamponien käyttöön liittyviä TSS:n oireita ja tunnet olevasi kipeä, poista tamponi mahdollisimman pian ja hakeudu hoitoon ja kerro lääkärille epäileväsi TSS:ää.

Alla mainitut oireet saattavat varoittaa sinua mahdollisesta TSS:stä:

 • äkillinen korkea kuume (yleensä yli 39 Cº)
 • sekava olotila
 • kouristukset
 • oksentelu
 • ripuli
 • huimaus
 • alhainen verenpaine
 • maksan ja munuaisten vajaatoiminta
 • auringonpolttamaa muistuttava ihottuma
 • lihaskipu
 • kurkkukipu
 • pyörtyily tai pyörtymisen tunne seisomaan noustessa
 • ihon kuoriutuminen (tämä tapahtuu yleensä 1-2 viikkoa ihottuman jälkeen ja erityisesti kämmenissä ja jalkapohjissa) sairauden myöhäisemmissä vaikeissa

Mikä tahansa näistä oireista saattaa tarkoittaa, että kärsit TSS:stä. Sinulla ei välttämättä esiinny kaikki oireita, mutta useimpien oireiden esiintyminen on tyypillistä. Kuukautisiin liittyvä TSS voi esiintyä milloin vain kuukautisten aikana tai pian niiden jälkeen.

TSS on harvinainen sairaus, joten sen pitkän aikavälin vaikutuksista toipumisen jälkeen ei ole paljoa tietoa. Kun sairaus diagnosoidaan ja hoidetaan kunnolla, suurin osa potilaista toipuu täysin. Kuten kaikkien vakavien sairauksien kohdalla, on ihon, hiuksien ja kynsien muutokset mahdollisia, mutta nämä palautuvat normaaliin tilaan pian. Pieni ryhmä ihmisiä kärsii lihasten heikkoudesta ja psyykkisistä häiriöistä, kuten vaikeudesta keskittyä, muistivaikeuksista ja mielialanvaihtelusta. Sairaus ei näytä vaikuttavan hedelmällisyyteen tai naisten kykyyn tulla raskaaksi, mutta sinun kannattaa aina kertoa lääkärillesi, jos olet kärsinyt TSS:stä, jotta sinua voidaan seurata asianmukaisesti.

Voiko kuka tahansa saada TSS:n?

Valitettavasti kyllä. TSS:ää esiintyy sekä naisilla, miehillä että lapsilla. Sairastavuus on todennäköisempää lapsilla ja nuorilla kuin vanhemmilla, koska myrkkyjä suojelevien vasta-aineiden olemassaolo riippuu iästäsi.

Noin puolet näistä tapauksista johtuvat palamisen, hyönteisen piston tai leikkauksen aiheuttamasta infektiosta. Puolet tapauksista esiintyy naisilla kuukautisten aikana. Tämä tunnetaan kuukautisiin liittyvän TSS:nä, jolla on yhteys tamponien käyttöön.

Toinen tärkeä asia tietää on, että toksinen shokkioireyhtymä ei tartu.

Tarttuuko TSS?

Ei. Et voi saada TSS:ää keneltäkään.

Voiko TSS:n saada useammin kuin kerran?

Valitettavasti kyllä. Vaikka sinulla on ollut TSS aikaisemmin, tämä ei tarkoita, ettet voi sairastua uudestaan. TSS voi esiintyä uudestaan. Itse asiassa yksi pääsyistä on potilaan kyvyttömyys tuottaa tarpeeksi vasta-aineita. Keskustele lääkärisi kanssa ennen tamponien käytön aloittamista uudelleen, jos sinulla on ollut aikaisemmin TSS.

Hoito ja ehkäisy

Miten toksista shokkioireyhtymää hoidetaan?

Varhaisen diagnoosin jälkeen, toksista shokkioireyhtymää voidaan hoitaa oireista riippuen nesteytyksellä, antibiooteilla ja muulla sopivalla lääkityksellä.

Jos TSS diagnosoidaan hyvissä ajoin ja potilas saa asianmukaista hoitoa, toipumisen onnistuminen on hyvin todennäköistä. Itse asiassa ei ole olemassa monia tapauksia, joissa sairauksella on ollut kohtalokkaita seurauksia.

Suurin osa Staphylococcus aureus -bakteerin kannoista eivät tuota TSS:ää aiheuttavia myrkkyjä, ja ainoastaan näiden bakteerien tietyn kannat voivat tuottaa niitä. Vaikka näitä myrkkyjä tuottavat bakteerikantoja on oltava, jotta TSS kehittyy, niiden olemassaolo itsessään ei aiheuta sairautta. Monet tutkimukset näyttävät itse asiassa, että vaikka näiden bakteerien kolonisaatio on yleistä, TSS-tapaukset ovat todella harvinaisia. Mistä TSS:n kehittyminen sitten riippuu? Pääosin siitä, onko henkilöllä tarpeeksi vasta-aineita näiden myrkkyjen vastaan taistelemiseksi. Suurimmalla osalla naisista muttei kaikilla, on tarpeeksi vasta-aineita, jotka suojaavat näiltä myrkyiltä.

Mitä minun on tehtävä, jos huomaan näitä oireita?

Jos sinulla ilmenee näitä oireita ja käytät tamponia, sinun on välittömästi poistettava se ja vaihdettava siteeseen. Ota yhteyttä lääkäriin ja kerro, että olet käyttänyt tamponeja ja epäilet TSS:ää. On tärkeää sulkea pois mahdollisimman nopeasti toksinen shokkioireyhtymä tai hakeutua hoitoon tarpeen vaatiessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Voinko vähentää kuukautisiin liittyvää TSS-riskiä?

Voit vähentää kuukautisiin liittyvän TSS:n riskiä noudattamalla muutamia tamponin käyttötapoja:

Vaihda tamponi säännöllisesti 4-8 tunnin välein. Älä käytä tamponia koskaan yli 8 tuntia. Käytä aina pienintä vuotoasi vastaavaa imukykyä. Tarkista aina, että olet poistanut edellisen tamponin ennen kuin asetat uuden. Muista poistaa viimeisin tamponi kuukautisien päätyttyä. Tamponit on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan kuukautisvuodon imemiseen. Älä käytä tamponia odottaessasi kuukautisten alkua tai valkovuodolta suojaamiseen. On hyvä idea käyttää siteitä tamponien sijaan kuukautisien aikana kerran päivässä, mieluiten yöllä. Jos haluat käyttää tamponeja yöllä, vaihda tamponi ennen nukkumaan menoa ja poista se heti herättyäsi. Jos nukut yli 8 tuntia, älä käytä koskaan tamponia.

Tamponien valmistajan antavat tietoa TSS:stä ja tamponien oikeasta käytöstä tuotteiden mukana tulevassa ohjekirjasessa. Näitä tietoja päivitetään säännöllisesti, joten on tärkeää lukea ohjekirjanen huolellisesti ja säilyttää se myöhempää käyttöä varten.

Miten osaan valita oikean imukyvyn omaavan tamponin?

On tärkeää valita pienintä kuukautisvuotoasi vastaava imukyky tamponeja käytettäessä. Koska kuukautisvuotosi määrä voi vaihdella kuukautisten aikana, on hyvin mahdollista, että tarvitset eri imukyvyn omaavia tamponeja kuukautisten eri päivinä.

Tamponin oikean imukyvyn valinta harjaantuu kokemuksen myötä, mutta ohjeena on, että jos sinun on vaihdettava tamponi useammin kuin 4 tunnin välein, kannattaa sinun kokeilla imukykyisempää mallia. Toisaalta, jos tamponin poistaminen tuntuu epämukavalta ja osa kuiduista on vielä valkoisia, tarkoittaa tämä, että tarvitset mallin, jossa on pienempi imukykyisyys.

Muistutus: älä käytä tamponia yli 8 tuntia.

Top