Kako umetnuti tampon?

Part-1 Diagram Tampax Croatian
Part-1 Diagram Vagina Croatian

Ako prvi put upotrebljavaš Tampax, mi smo tu da ti pomognemo! Umetanje prvog tampona može se doimati zastrašujuće, ali kada naučiš kako ga umetnuti, shvatit ćeš da to nije tako čudno ili strašno kao što misliš.

Hoće li mi tampon pristajati?

Kao prvo, zapamti da je tvoja vagina dovoljno rastezljiva da beba može proći kroz nju, tako da tampon nije razlog za brigu! Veličine tampona ovise o količini tekućine koju apsorbiraju. Ako nisi sigurna kojom veličinom započeti, pokušaj s Regular – većina žena upotrebljava ovu moć upijanja. Ako želiš započeti s najmanjim tamponom dok ne budeš sigurna, isprobaj moć upijanja Light. Ako tampon procuri za samo nekoliko sati, uzmi veću veličinu. Ako je tampon neugodan za promjenu, uzmi manju veličinu. Na temelju svoje mjesečnice ovdje možeš usporediti tampone i njihove veličine.

Boli li umetanje tampona?

Umetanje se može doimati pomalo čudno, pogotovo ako ti je prvi put. Dobra vijest je da ne mora boljeti – sve je pod tvojim nadzorom. Ako boli, postoje stvari koje možeš učiniti da ti bude ugodnije. Nastavi čitati!

Koraci umetanja tampona

Korak 1: Operi ruke

Uvijek je dobro oprati ruke sapunom i vodom prije i nakon umetanja tampona.

Korak 2: Izvadi tampon

Odmotaj tampon i vodi računa da znaš kako se upotrebljava. Ako nikada nisi vidjela tampon, može se doimati zastrašujuće, ali sam tampon je zapravo unutar aplikatora. Tamponi s aplikatorima olakšavaju umetanje tampona u vaginu. Neki su aplikatori plastični, a neki kartonski, no obje vrste tampona s aplikatorom sigurne su za upotrebu. Aplikator ima veću vanjsku cjevčicu u kojoj se nalazi tampon, hvatište i manju cjevčicu na kraju iz koje izlazi konopčić. Manja cjevčica zapravo je klip kojim potiskuješ tampon u vaginu nakon što si umetnula aplikator. Na ovom crtežu tampona s aplikatorom Tampax Pearl možeš vidjeti sve komponente.

Ako upotrebljavaš tampon Tampax Pearl Compak ili Tampax Compak (koji je u manjem, kompaktnijem pakiranju), kako bi klip radio, moraš ga izvući dok ne klikne. Ako ne čuješ klik, klip neće otpustiti tampon iz aplikatora.

Korak 3: Lociraj vaginu

Naravno da znaš gdje se nalazi, ali mnoge žene nikada nisu pogledale dovoljno pažljivo da znaju njezin točan položaj. Uzmi zrcalo i pogledaj svoj vaginalni otvor i kuda će tampon ući.

Korak 4: Udobno se smjesti i budi spremna umetnuti tampon

Pronađi udoban položaj u kojem se možeš opustiti i dosegnuti vaginu. Većina žena sjedne na WC školjku ili stoji i lagano čučne kako bi umetnule tampon, ali možeš i leći ili osloniti jednu nogu na stepenicu ili neku drugu povišenu površinu (npr. rub kade). Najvažnije je duboko udahnuti i opustiti sve mišiće – ako stisneš stražnjicu ili napneš mišiće oko vagine, neće biti lako umetnuti tampon.

Korak 5: Postavi vrh

Primi tampon za hvatište (manji dio točno iznad klipa) i postavi vrh aplikatora na vaginalni otvor.

Korak 6: Pripazi na odgovarajući kut umetanja

Kada je vrh na svojem mjestu, usmjeri tampon prema donjem dijelu leđa, ne ravno prema gore. Vagina se ne pruža ravno gore u tijelu – ona se zapravo nalazi pod blagim kutom. Pronalaženje kuta koji ti odgovara pomoći će da se osjećaš ugodnije prilikom umetanja.

Korak 7: Od vrha do hvatišta

Sada si spremna. Polako umetni aplikator od vrha sve do hvatišta. Kada ga umetneš dovoljno daleko, tvoji će prsti na hvatištu vjerojatno dodirivati vulvu (vanjski otvor vagine).

Korak 8: Klip

Nakon što si umetnula vrh do hvatišta, vrijeme je da kažiprstom ili drugom rukom gurneš klip do kraja u aplikator i otpustiš tampon.

Korak 9: Uklanjanje aplikatora

Nakon što si gurnula klip do kraja, izvuci aplikator (oba plastična komada). Samo će konopčić ostati visjeti iz vagine.

TA-DA!

Uspjela si! Čim si umetnula tampon, gotovo je. U nastavku možeš saznati kako ga ukloniti.

Savjet stručnjaka

Ako ti je tampon neudoban i tjera te na vrpoljenje, to je vjerojatno zato što nije dovoljno duboko u vagini. Ako se to dogodi, samo prstom gurni tampon prema gore, što obično riješi problem.

Ako se problem nastavi

Najčešći razlog zašto žene ne mogu staviti tampon je taj što ga stavljaju pod pogrešnim kutom ili postaju nervozne i napinju mišiće oko vaginalnog otvora. Ali ako si namjestila kut i opuštena si, a još uvijek ga ne možeš umetnuti, trebala bi posjetiti ginekologa, jer to može biti nešto što zahtijeva liječenje. Obično su dvije stvari u pitanju:

Moguća komplikacija: tvoj himen

Tvoj himen može imati varijaciju koja otežava umetanje tampona. Himen je tanak i rastezljiv prsten tkiva koji okružuje vaginalni otvor. Većinom himeni imaju jedan otvor u sredini kroz koji tampon može lako proći, ali neki imaju vrlo mali otvor ili septum (traka tkiva) koji djelomično blokira otvor. Ako je u tome problem, sve što ti treba je vrlo jednostavan postupak koji većina ginekologa radi u ordinaciji nakon što umrtve to područje, tako da ništa ne osjećaš. Brzo i jednostavno.

Moguća komplikacija: vaginizam

Drugi razlog zašto neke žene ne mogu umetnuti tampon je zbog stanja koje se zove vaginizam, kada se mišići oko vaginalnog otvora stisnu toliko čvrsto da ne puštaju ništa u vaginu. Ove su kontrakcije nenamjerne, što znači da ih ne kontroliraš ili čak ne znaš da se događaju. Najčešće se ovo stanje razvija nakon ozljede ili traumatskog iskustva koje može ali i ne mora zahvatiti vaginu. Vaginizam nije nešto što možeš kontrolirati, ali je nešto što može nestati liječenjem. To bi ipak uključivalo razgovor s ginekologom koji bi ti možda savjetovao da posjetiš fizioterapeute za dno zdjelice – oni mogu učiniti čuda u liječenju vaginizma.

Zaključak – ima pomoći

Ako imaš problema s umetanjem tampona ili ako imaš stalnu bol povezanu s umetanjem, uvijek trebaš potražiti pomoć liječnika kojem vjeruješ. Nemoj šutjeti i trpjeti ili da se osjećaš neugodno jer se sramiš. Obećavamo da ne trebaš! Ginekolozi se ovim problemima bave češće nego što misliš.

Kako ukloniti tampon

Sada kada si svladala kako umetnuti tampon, vrijeme je da naučiš kako ga ukloniti. Kada dođe vrijeme za uklanjanje tampona, najprije operi ruke. Zatim zauzmi udoban položaj, opusti se i rukama pronađi konopčić tampona. Nakon toga prstom i palcem primi konopčić i polako izvuci iz vagine. Znamo da je to najlakše, ali ipak nemoj tampone bacati u toalet. Tampone treba pravilno odlagati s kućnim otpadom. Nakon što si izvadila tampon, ne zaboravi oprati ruke. I to je to! Sada znaš kako se upotrebljavaju tamponi.

Top