Od čega su napravljeni tamponi?

Razumijemo vašu želju da što bolje brinete o sebi. Bez obzira radi li se o hrani ili proizvodima za osobnu njegu, sigurnost je izuzetno značajan čimbenik. Mi u TAMPAXU u potpunosti se slažemo s tim i zato nastavljamo izrađivati proizvode od materijala koji su se pokazali kao sigurni za korištenje već dugi niz godina, a istovremeno neprekidno testiramo te proizvode i materijale kako bismo osigurali daljnju sigurnost korištenja.

Proizvodi TAMPAX nude jedinstvenu kombinaciju materijala koji vam pružaju pouzdanu zaštitu od curenja i udobnost. Kao što možete vidjeti na donjoj slici, tamponi TAMPAX sastoje se od tri glavna elementa: upijajuće jezgre, aplikatora za lako umetanje te kombinacije ušivene niti i končića za vađenje tampona.

Obavljamo detaljne sigurnosne testove kako bi milijuni žena koje svakodnevno koriste naše proizvode mogle koristiti iste s punim povjerenjem. Te testove nadziru nezavisni stručnjaci, među kojima su liječnici, znanstvenici i zdravstvene ustanove čiji je posao da nadgledaju sigurnost tampona. Naši tamponi posjeduju certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi korišteni materijali uspješno prošli testiranje na štetne supstance. Kliknite ovdje i doznajte više o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

Pogledajte donju tablicu i doznajte koje komponente i materijale sadrže naši tamponi te zašto ih sadrže. Prelistajte slike kako biste saznali sastav svake varijante.

Želite li saznati više o detalja o sastavu svake varijante tampona TAMPAX?

Tamponi TAMPAXSastav
TAMPAX Compak Lites/Regular/Super/Super Plusrajon, poliester i pamuk
TAMPAX Pearl Regular/Superrajon, pamuk, polipropilen, polietilen i poliester
TAMPAX Pearl Super Plusrajon, polipropilen, pamuk, polietilen i poliester
TAMPAX Pearl Compak Regular/Superrajon, pamuk, polipropilen, polietilen i poliester
TAMPAX Pearl Compak Super Plusrajon, polipropilen, pamuk, polietilen i poliester
TAMPAX Cotton Comfort Regular/Superpamučna jezgra, polipropilen i poliester
TAMPAX Cotton Protection Regular/Superjezgra od organskog pamuka, polipropilen i poliester

Imate li pitanja?

Jesu li komponente vaših tampona sigurne za korištenje?

Da, naši tamponi su sigurni za korištenje i sigurno ih koriste milijuni žena svakog dana. Sve naše sastojke, komponente i sigurnosne testove redovno provjeravaju nezavisni stručnjaci, među kojima su liječnici, sveučilišni znanstvenici i zdravstvene institucije čiji je posao da nadgledaju sigurnost korištenja tampona. Svi oni su potvrdili da se naši tamponi mogu sigurno koristiti. Nezavisni laboratoriji svake godine obave preko 10.000 testova na našim tamponima i njihovim komponentama. Prije početka proizvodnje obavi se preko 1.000 testova kvalitete na materijalima od kojih izrađujemo tampone. Naši tamponi posjeduju certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi korišteni materijali uspješno savladali testiranje na štetne supstance. Kliknite ovdje za više informacija o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

PITANJA O SASTAVU TAMPONA

Pitanja o komponentama tampona TAMPAX

Jer nam je sastav tampona jednako važan kao i vama.

Čemu služi aplikator i od čega je napravljen?

Aplikator vam pomaže da udobno umetnete tampon. Naši plastični aplikatori napravljeni su od materijala koji se mogu reciklirati (PE/PP), dok su naši kartonski aplikatori izrađeni od čvrsto uvijenog papira koji se također može reciklirati. Boja korištena na aplikatorima sastoji se od sigurnih pigmenata bez nadražujućih svojstava koji se standardno koriste za širok spektar proizvoda, uključujući ambalažu za hranu i šminku.

Čemu služi upijajuća jezgra i od čega je napravljena?

Upijajuća jezgra pruža zaštitu u vidu upijanja i zadržavanja menstrualnog krvarenja. Napravljena je od rajona (regeneriranih celuloznih vlakana) i pamuka. Celulozna vlakna često nazivaju regeneriranom viskozom. To je materijal koji se koristi za najrazličitije proizvode, poput vrećica čaja ili odjevnih predmeta koje svakodnevno nosimo. Pamuk se proizvodi na ekološki održiv način u tvrtki Barnhardt Manufacturing Company i nosi certifikat OEKO TEX® STANDARD 100.

Čemu služi tkanina oko upijajuće jezgre i od čega je napravljena?

Tanka tkanina oko upijajuće jezgre pomaže da što lakše izvadite tampon. Napravljena je od sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste zbog svoje mekoće i visokih performansi – slično onima koja se sigurno koriste za sportsku odjeću.

Čemu služi končić i od čega je napravljen?

Končić se koristi za vađenje tampona i napravljen je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste zbog svoje mekoće i visokih performansi – slično onima koja se sigurno koriste za sportsku odjeću.

Čemu služi ušivena nit i od čega je napravljena?

Ušivena se nit koristi za učvršćivanje končića za upijajuću jezgru i napravljena je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste zbog svoje mekoće i visokih performansi – slično onima koja se sigurno koriste za sportsku odjeću.

Izazivaju li vaši tamponi iritacije ili alergije?

Svi naši proizvodi prolaze kroz strogu provjeru sigurnosti za kožu, kako bismo pouzdano znali da se mogu sigurno koristiti. Mirisi koje koristimo za tampone u skladu su sa strogim sigurnosnim standardima koje propisuje Međunarodno udruženje za mirise (IFRA) – glavni svjetski autoritet za sigurnu upotrebu mirisa. Naši proizvodi su jasno označeni zbog ljudi koji radije koriste tampone bez mirisa.

OPĆA PITANJA O KOMPONENTAMA TAMPONA

Jer ako je bitno vama, bitno je i nama.

Zašto vaši tamponi nisu 100% napravljeni od pamuka?

Svi tamponi TAMPAX izrađeni su u skladu sa strogim standardima za sigurnost i učinkovitost, bez obzira na materijal od kojeg su napravljeni. Svaka žena i njezina mjesečnica su drugačije i zato vjerujemo da je važno pružiti širok izbor proizvoda. Iz tog smo razloga razvili i liniju TAMPAX Cotton Comfort/Cotton Protection, sa 100% pamučnom upijajućom jezgrom. Ta je linija osmišljena za žene koje žele tampone napravljene od jednostavnih materijala u koje se mogu pouzdati.

Nema potrebe za kompromisima, TAMPAX Cotton Comfort nudi sigurnu udobnost i zaštitu kombiniranu s jednostavnim materijalima bez boja, mirisa i izbjeljivanja klorom.

Sadrže li vaši plastični aplikatori BPA (bisfenol A)?

Ne, ne sadrže. Plastični aplikatori za TAMPAX napravljeni su od plastike koja ne sadrži BPA.

Jesu li tamponi TAMPAX napravljeni od „superupijajućeg“ materijala?

Ne, naši tamponi ne sadrže nikakav „superupijajući“ materijal.

Koristi li se klor u izbjeljivanju tampona TAMPAX?

Ne, u procesu izbjeljivanja upijajućih vlakana za TAMPAX ne koristi se elementarni klor.

Zašto se materijali za TAMPAX izbjeljuju?

Izbjeljivanje je tehnički naziv za čišćenje vlakana i njihovo pročišćavanje. Pamuk i rajon pročišćavaju se radi eliminiranja nečistoća i čišćenja vlakana. Izbjeljivanje je rezultat ovog procesa, a ne cilj.

Čula sam da tamponi sadrže toksične količine dioksina. Je li to točno?

Ne, za pročišćavanje pamuka i rajona ne koristi se elementarni klor, te se u tom postupku ne stvara dioksin. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) pisala je o toj temi na svojoj internetskoj stranici: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna za tampone dostupne na tržištu dobivena su u procesu izbjeljivanja pri kojem se ne koristi elementarni klor. Time se sprečava nastanak opasnih razina dioksina u proizvodima. (Dioksin i spojevi slični dioksinu sporedni su produkti raznih industrijskih procesa. Smatra se da su vrlo toksični, kancerogeni spojevi i teško razgradivi organski zagađivači.)

Sadrže li tamponi TAMPAX azbest?

Ne, TAMPAX nikad nije sadržao azbest. Više informacija potražite na: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm

Što FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) kaže o dioksinu, azbestu, rajonu i nedoumicama u vezi STŠ-a?

FDA (Američki agencija za hranu i lijekove) pisala je o tim temama na svojoj internetskoj stranici: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna za tampone dostupne na tržištu dobivena su u procesu izbjeljivanja pri kojem se ne koristi elementarni klor. Time se sprečava nastanak opasnih razina dioksina u proizvodima. (Dioksin i spojevi slični dioksinu sporedni su produkti raznih industrijskih procesa. Smatra se da su vrlo toksični, kancerogeni spojevi i teško razgradivi organski zagađivači.)

Sadrže li vaši tamponi pesticide ili herbicide kao što je glifosat?

Ne, naš dobavljač pamuka potvrđuje da naša vlakna ne sadrže glifosat. Osim toga, naši dobavljači koriste procese pročišćavanja koji uništavaju (ili uklanjaju) eventualne ostatke pesticida/herbicida.

Top