Hva er toksisk sjokksyndrom (TSS)?

En eller annen gang har du sikkert hørt om toksisk sjokksyndrom. Denne artikkelen forteller deg alt du trenger å vite om denne sykdommen: hva sykdommen er og hva som forårsaker den, hvem som kan få den, hvilke symptomer den har, hva TSS betyr og hvordan man reduserer risikoen for å få det.

Årsaker og grunnleggende info

Hva er TSS (eller toksisk sjokksyndrom)?

Toksisk sjokksyndrom (eller forkortet: TSS) er en sjelden, men alvorlig, og til og med livstruende sykdom, forårsaket av toksiner produsert av bakterien, Staphylococcus aureus. Selv om TSS er veldig sjeldent – tilfeller av TSS er så uvanlig at det nesten ikke finnes helsepersonell som kommer bort i et eneste tilfelle i løpet av hele yrkeskarrieren – er det viktig å være oppmerksom på sykdommen, slik at du kan gjøre noe med det hvis det blir nødvendig. TSS kan bli diagnostisert og behandlet, men symptomene må bli gjenkjent og behandlet tidlig.

Toksisk sjokksyndrom er en sykdom som ble nevnt og først beskrevet i 1978 av dr. James Todd, basert på en studie utført på kliniske tilfeller av 7 barn. Det hadde allerede vært skrevet om lignende tilfeller i medisinsk litteratur mye tidligere, selv lenge før personlig hygieneprodukter begynte å bli produsert. Både menn, kvinner og barn kan få TSS. Selv om de første tilfellene av toksisk sjokksyndrom som ble beskrevet hovedsakelig rammet kvinner som brukte tamponger under menstruasjonen, er mindre enn halvparten av tilfeller knyttet til denne praksisen i dag. Syndromet kan også forekomme med hudinfeksjoner, brannsår og etter en operasjon. Sykdommen kan også ramme barn, postmenopausale kvinner og menn.

Hva forårsaker TSS?

TSS er forårsaket av visse toksiner produsert av bakterien, Staphylococcus aureus. Disse bakteriene er mikroorganismer som, likeledes mange andre bakterier, naturlig finnes i kroppen til friske mennesker; vanligvis på huden, i nesen, armhulen, lysken og skjeden. Nesten en tredjedel av mennesker har disse bakteriene i kroppen uten at de forårsaker helseproblemer. I et svært lite antall personer produserer visse stammer av denne organismen et toksin som kan forårsake TSS. De fleste mennesker har antistoffer i blodet som beskytter dem mot disse toksinene.

Hva har TSS med bruk av tamponger å gjøre?

Ulike faktorer er involvert ved utvikling av TSS, og bruk av tamponger er en slik faktor. Men vi vet fortsatt ikke nøyaktig hvorfor tampongbruk er knyttet til utvikling av TSS. Likevel viser forskning at risikoen for menstruell TSS som er relatert til tamponger, er knyttet til absorpsjon: jo høyere tampongens absorpsjonsnivå er, desto større er risikoen for å få sykdommen, og jo lavere absorpsjonen er, desto lavere er risikoen. Derfor bør du alltid bruke produktet med lavest mulig absorpsjonsnivå for dine behov, avhengig av mengden med blod.

Det finnes ingen bevis for at materialene som i dag brukes til å lage tamponger, øker eller fører til produksjonen av toksinene som forårsaker TSS. Det har heller ikke blitt påvist at tamponger er bærere av bakterien, Staphylococcus aureus, eller at de fører til at de gror i skjeden.

Jeg har lest at du har lavere risiko, eller ingen risiko, for TSS med tamponger som er laget av 100 % bomull. Er det sant?

Nei, det er ikke sant. Alle tamponger som i dag er tilgjengelige på markedet, inkludert 100 % bomullstamponger, medfører en liten risiko for TSS. Den mest oppdaterte vitenskapelige informasjonen tilsier at tamponger laget av rayon og bomull har en tilsvarende risiko for TSS. Uansett hvilken type tampong du bruker, bør du vite hvordan du gjenkjenner tegn og symptomer på TSS. Hvis du merker disse symptomene når du bruker tampong, ta den ut og kontakt legen din.

Jeg har lest at du ikke kan få TSS når du bruker en menstruasjonskopp, så hvorfor bruker ikke kvinner bare det?

Det er svært viktig for kvinner å vite at TSS kan forekomme med ethvert produkt som settes inn i skjeden, slik som menstruasjonskopp, tampong, barriereprevensjonsmidler og pessar. Hvis du bruker noen av disse produktene er det viktig å være oppmerksom på tegn og symptomer på TSS, og at du bør ta ut produktet og ta kontakt med lege dersom du opplever TSS-symptomer.

Symptomer og fakta om TSS

Hva er symptomene på TSS fra tamponger?

Symptomer på toksisk sjokksyndrom kan føles veldig likt influensa. Hvis du opplever ethvert symptom på TSS fra tamponger, og begynner å føle deg syk, ta ut tampongen umiddelbart og sørg for at du kommer deg til lege. Fortell legen at du tror du kan ha TSS.

De viktigste tegnene som kan tyde på et mulig tilfelle av TSS er:

  • En plutselig høy feber (vanligvis 39 Cº eller høyere)
  • Forvirring
  • Kramper
  • Oppkast
  • Diaré
  • Svimmelhet
  • Lavt blodtrykk
  • Lever- og nyresvikt
  • Irritert hud som ligner på solbrenthet
  • Muskelsmerter
  • Sår hals
  • Besvimelse eller følelse av at du holder på å besvime når du reiser deg
  • I fremskredne stadier av sykdommen kan huden din flasse av (dette skjer 1–2 uker etter hudirritasjon, og spesielt på håndflater og fotsåler)

Ethvert av disse symptomene kan bety at du har TSS. Det er mulig at du ikke har alle symptomene, men det er vanligvis mer enn ett. Menstruell TSS kan forekomme når som helst i løpet av menstruasjonen eller kort tid etter.

Siden TSS er en sjelden sykdom, finnes det ikke mye informasjon om mulige langsiktige følger etter at du er blitt frisk. Når sykdommen blir diagnostisert og behandlet på riktig måte, blir de fleste helt friske igjen. Som med andre alvorlige sykdommer, kan det forekomme endringer i hud, hår og negler, men de blir normale igjen etter kort tid. Et lite antall mennesker opplever muskelsvakhet og psykiske problemer, slik som vanskeligheter med å konsentrere seg, hukommelsestap og humørsvingninger. Det ser ikke ut til at fertilitet og evnen til å bli gravid er påvirket hos kvinner som rammes av sykdommen, men du bør alltid si ifra til legen din hvis du har hatt TSS, slik at dette kan overvåkes.

Kan hvem som helst få TSS?

Ja, dessverre. Både kvinner, menn og barn kan få TSS. Barn og unge er mye mer utsatte enn eldre mennesker fordi forekomsten av antistoffene som beskytter deg mot toksinene, er delvis avhengig av alder.

Rundt halvparten av oppdagede tilfeller er en følge av infeksjoner forårsaket av brannsår, insektstikk eller kirurgi. Den andre halvparten består av menstruerende kvinner, noe som er kjent som menstruell TSS og knyttes til bruk av tamponger.

En annen ting det er viktig å vite om toksisk sjokksyndrom er at det ikke er smittsomt.

Er TSS smittsomt?

Nei. Du kan ikke bli smittet med toksisk sjokksyndrom av en annen person.

Er det mulig å få TSS mer enn én gang?

Ja, dessverre. Selv om du har hatt TSS før, betyr ikke dette at du ikke kan få det igjen. TSS kan forekomme igjen, og en av hovedårsakene til TSS er faktisk en manglende evne til å produsere nok antistoffer. Hvis en kvinne har hatt TSS, bør hun snakke med lege før hun eventuelt bruker tamponger igjen.

Behandling og forebygging

Hva med behandling for toksisk sjokksyndrom?

Etter en tidlig diagnose kan behandling for toksisk sjokksyndrom gis med rehydrering, antibiotika og annet egnet legemiddel, avhengig av symptomene.

Hvis TSS diagnostiseres i tide og riktig behandling gis, er det stor sannsynlighet for at pasienten blir frisk. Det finnes faktisk ikke mange tilfeller der sykdommen har vært dødelig.

De fleste stammer av bakterien, Staphylococcus aureus, produserer ikke toksiner som kan forårsake TSS, og bare visse stammer av disse bakteriene produserer dem. Og selv om det er nødvendig at en stamme av bakterien som genererer disse toksinene, er tilstede for at TSS kan utvikle seg, er ikke det i seg selv tilstrekkelig. Mange studier viser at selv om kolonisering av disse bakteriene er svært vanlig, er tilfeller av TSS faktisk svært uvanlig. Så hva er nødvendig for at TSS skal kunne oppstå? Hovedsakelig er dette avhengig av om personen har nok antistoffer til å bekjempe toksinene. De fleste kvinner, men ikke alle, har nok antistoffer til å beskytte dem mot disse toksinene.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg merker disse symptomene?

Hvis du har noen av disse symptomene og du bruker tampong bør du ta den ut umiddelbart og bruke bind. Ta kontakt med lege og si at du har brukt tampong og at du er redd for at du kanskje har TSS. Det er viktig å utelukke toksisk sjokksyndrom så snart som mulig, eller få behandling om nødvendig så tidlig som mulig.

Hvordan kan jeg redusere risikoen for å få menstruell TSS?

Du kan redusere risikoen for å få menstruell TSS ved å tillegge deg noen gode vaner når du bruker tamponger:

Bytt tampong regelmessig, hver 4.–8. time. Aldri ha tampongen inne lenger enn 8 timer. Bruk alltid det laveste absorpsjonsnivået du kan, avhengig av mengden med blod. Pass alltid på å ta ut tampongen før du setter inn en ny. Pass på at du tar ut den siste tampongen ved avsluttet menstruasjon. Tamponger er bare laget for å absorbere mensblod. Ikke bruk tampong som en beskyttelse før menstruasjon, eller for å absorbere annen utflod enn mensblod. Det er en god ide å bruke bind i stedet for tampong minst en gang om dagen i løpet av mensperioden, ideelt om natten. Hvis du foretrekker å bruke tampong om natten, bør du sette inn en ny tampong rett før du legger deg og ta den ut med en gang når du står opp. Bruk aldri tampong om natten hvis du sover i mer enn 8 timer.

Tampongprodusentene gir informasjon om TSS og riktig bruk av tamponger i bruksanvisningen som følger med produktene. Denne informasjonen oppdateres regelmessig, så det er viktig å lese pakningsvedlegget nøye og beholde det slik at du kan referere til det senere.

Hvordan velger jeg en tampong med riktig absorpsjonsnivå?

Når du bruker tampong er det viktig å velge det laveste absorpsjonsnivået for blødningen din. Ettersom mengden med blod varierer gjennom hele menstruasjonen er det høyst sannsynlig at du trenger ulikt absorpsjonsnivå for de ulike dagene av menstruasjonen.

Øvelse gjør mester når det gjelder å velge tampong med riktig absorpsjonsnivå, men som en veiledning kan man si at hvis du trenger å bytte tampong oftere enn hver 4. time, bør du prøve en med høyere absorpsjonsnivå. På den annen side, hvis du føler ubehag når du tar ut tampongen, eller noe av fiberen fortsatt er hvit, kan det tilsi at du trenger en tampong med lavere absorpsjonsnivå.

Husk: ikke ha tampongen inne i mer enn 8 timer.

Top