Od čega su napravljeni tamponi?

Razumemo vašu želju da vodite dobru brigu o sebi. Bilo da su u pitanju hrana ili proizvodi za ličnu upotrebu, bezbednost je veliki faktor. Mi u kompaniji TAMPAX to savršeno razumemo i zbog toga nastavljamo sa pravljenjem proizvoda od materijala koji su dugi niz godina bezbedni za upotrebu, a istovremeno neprekidno testiramo proizvode i materijale kako bismo bili sigurni će ostati bezbedni.

Proizvodi TAMPAX nude jedinstvenu kombinaciju materijala koji vam pružaju pouzdanu zaštitu od curenja i udobnost. Kao što možete videti na slici ispod, proizvodi TAMPAX se sastoje od tri glavna elementa: upijajućeg jezgra, aplikatora za lako umetanje i kombinacije navoja i konca za vađenje.

Kako bi milioni žena, koje koriste svakodnevno naše proizvode, mogle da ih koriste s punim poverenjem, obavljamo detaljne bezbednosne testove. Ove testove pregledaju nezavisni stručnjaci, među kojima su lekari, naučnici i zdravstvene institucije čiji je posao da nadgledaju bezbednost tampona. Naši tamponi poseduju sertifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi iskorišćeni materijali prošli kroz potvrdno testiranje na štetne supstance. Kliknite ovde za više informacija o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

Pogledajte tabelu ispod kako biste saznali koje komponente i materijale naši tamponi sadrže i zašto ih sadrže. Pogledajteslike kako biste saznali sastav svakog franšiznog proizvoda.

Želite li da saznate više o specifičnom sastavu svog tampona TAMPAX?

Tamponi TAMPAXSastav
TAMPAX Compak Lites/Regular/Super/Super Plusrejon, poliester i pamuk

Želite li da nas pitate nešto?

Da li su komponente naših tampona bezbedne za upotrebu?

Da, naši tamponi su bezbedni za upotrebu i bezbedno ih koriste milioni žena svakog dana. Naše bezbednosne testove i komponente redovno proveravaju nezavisni stručnjaci, među kojima su lekari, univerzitetski naučnici i zdravstvene institucije čiji je posao da nadgledaju bezbednost upotrebe tampona. Svi oni su potvrdili da se naši tamponi mogu bezbedno koristiti. Nezavisne laboratorije obave svake godine preko 10.000 testova na našim tamponima i njihovim komponentama. Pre početka proizvodnje obavi se preko 1.000 testova kvaliteta na materijalima za tampone. Naši tamponi poseduju sertifikat OEKO-TEX® STANDARD 100. To znači da su svi iskorišćeni materijali prošli kroz potvrdno testiranje na štetne supstance. Kliknite ovde za više informacija o standardu OEKO-TEX® STANDARD 100.

PITANJA O SASTAVU TAMPONA

Pitanja o komponentama tampona TAMPAX

Zato što vodimo računa o sastavu tampona koliko i vi.

Čemu služi aplikator i od čega je napravljen?

Aplikator vam pomaže da udobno stavite tampon. Naši plastični aplikatori napravljeni su od reciklirajućeg materijala (PE/PP), a naši kartonski aplikatori napravljeni su od čvrsto uvijenog papira koji se takođe može reciklirati. Korišćena boja na aplikatorima sastoji se od bezbednih pigmenata bez nadražujućeg dejstva koji se standardno koriste za širok spektar proizvoda, uključujući ambalažu za hranu i šminku.

Čemu služi upijajuće jezgro i od čega je napravljeno?

Upijajuće jezgro pruža zaštitu u vidu upijanja i zadržavanja menstrualne tečnosti. Napravljeno je od rejona i pamuka. Rejon često nazivaju regenerisanom viskozom. To je materijal koji se koristi za najrazličitije proizvode, kao što su kesice čaja i svakodnevni komadi tkanine. Pamuk se proizvodi na ekološki održiv način u kompaniji Barnhardt Manufacturing Company i nosi sertifikat OEKO TEX® STANDARD 100.

Čemu služi tkanina oko upijajućeg jezgra i od čega je napravljena?

Tanka tkanina oko upijajućeg jezgra pomaže pri laganom vađenju tampona. Napravljena je od sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbedno koriste za sportsku odeću.

Čemu služi konac i od čega je napravljen?

Konac se koristi za vađenje tampona i napravljen je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbedno koriste za sportsku odeću.

Čemu služi navoj i od čega je napravljen?

Navoj se koristi za kačenje končića za upijajuće jezgro i napravljen je od pamuka i/ili sintetičkih vlakana kao što su poliester, polietilen i polipropilen. Ona se često koriste kao meka vlakna i vlakna visokih svojstava – slično onima koja se bezbedno koriste za sportsku odeću.

Da li vaši tamponi izazivaju iritacije ili alergije?

Svi naši proizvodi prolaze kroz rigoroznu proveru bezbednosti po kožu, kako bismo bili sigurni da se mogu bezbedno koristiti. Mirisi koje koristimo za tampone u skladu su sa strogim bezbednosnim standardima koje propisuje Međunarodno udruženje za mirise (IFRA) – glavni svetski autoritet za bezbednu upotrebu mirisa. Naši proizvodi su jasno označeni zbog ljudi koji radije koriste tampone bez mirisa.

OPŠTA PITANJA O KOMPONENTAMA TAMPONA

Jer ako je bitno vama, bitno je i nama.

Zašto vaši tamponi nisu napravljeni 100% od pamuka?

Svi proizvodi TAMPAX su u skladu sa rigoroznim standardima za bezbednost i dejstvo, nezavisno od materijala od kog su napravljeni. Naši tamponi su napravljeni sa ciljem da pruže optimalni nivo zaštite i udobnosti. Upotreba pamuka i rejona omogućava nam da napravimo tampone koji zadovoljavaju te potrebe. Naša kompanija TAMPAX nudi proizvode od pamuka i rejona ili mešanog pamuka i rejona od osnivanja 1936. godine.

Da li vaši plastični aplikatori sadrže BPA (bisfenol A)?

Ne, ne sadrže. Plastični aplikatori TAMPAX napravljeni su od plastike koja ne sadrži BPA.

Da li su tamponi TAMPAX napravljeni od „superupijajućeg“ materijala?

Ne, naši tamponi ne sadrže nikakav „superupijajući“ materijal.

Da li se za izbeljivanje tampona TAMPAX koriste sredstva na bazi hlora?

Ne, upijajuća vlakna u tamponima TAMPAX prave se u procesu izbeljivanja u kom nema elementarnog hlora.

Zašto se izbeljuju materijali TAMPAX?

Izbeljivanje je tehnički naziv za čišćenje vlakana i njihovo pročišćavanje. Pročišćavanje pamuka i rejona obavlja se radi eliminisanja nečistoća i čišćenja vlakana. Izbeljivanje vlakana je rezultat ovog procesa, ali nije cilj.

Čula sam da tamponi sadrže toksične količine dioksina. Da li je to tačno?

Ne, pročišćavanje pamuka i rejona obuhvata proces bez elementarnog hlora koji ne stvara dioksin. FDA (američki Zavod za hranu i lekove) pisao je o ovoj temi na svojoj internet stranici. Pročitajte informacije o tamponima na njihovoj internet stranici. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna koja se koriste u tamponima na tržištu napravljena su putem procesa izbeljivanja koji ne sadrži elementarni hlor. Time se sprečava nastanak opasnih nivoa dioksina u proizvodima (tip zagađivača koji se nalazi u životnoj sredini).

Da li tamponi TAMPAX sadrže azbest?

Ne, TAMPAX nikad nije sadržao azbest. Više informacija potražite na navedenoj stranici. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm

Šta FDA (američki Zavod za hranu i lekove) kaže o dioksinu, azbestu, rejonu i nedoumicama u vezi sa STŠ?

FDA (američki Zavod za hranu i lekove) pisao je o ovim temama na svojoj internet stranici. Pročitajte informacije o tamponima na njihovoj internet stranici. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm Upijajuća vlakna koja se koriste u tamponima na tržištu napravljena su putem procesa izbeljivanja koji ne sadrži elementarni hlor. Time se sprečava nastanak opasnih nivoa dioksina u proizvodima (tip zagađivača koji se nalazi u životnoj sredini).

Da li vaši tamponi sadrže pesticide ili herbicide kao što je glifosat?

Ne, naš dobavljač pamuka potvrđuje da naša vlakna ne sadrže glifosat. Osim toga, naši dobavljači koriste procese ribanja i pročišćavanja koji uništavaju (ili uklanjaju) eventualne ostatke pesticida/herbicida.

Top