Vad är tamponger gjorda av?

Vi förstår att du vill ta väl hand om dig själv. Från maten du äter till hygienartiklarna du använder är säkerheten en viktig faktor. På TAMPAX kunde vi inte hålla med dig mer. Därför fortsätter vi att göra produkter av material som har använts säkert i flera år och testar våra produkter och material kontinuerligt för att säkerställa deras säkerhet.

TAMPAX-produkter erbjuder en unik kombination av material som ger dig både komfort och ett pålitligt skydd mot läckage. Som bilden nedan visar består TAMPAX-produkterna av tre huvudelement: den absorberande kärnan, applikatorn för enkel insättning, en tråd och ett snöre för borttagning.

Omfattande säkerhetsbedömningar görs för att säkerställa att de miljontals kvinnor som använder våra produkter varje dag kan göra det och känna sig trygga. Dessas bedömningar granskas av oberoende experter, t.ex. läkare, forskare och hälsovårdsmyndigheter vars jobb är att kontrollera tampongernas säkerhet. Våra tamponger är OEKO-TEX® STANDARD 100-certifierade, vilket innebär att alla använda material är testade och fria från ohälsosamma kemikalier. Klicka här för mer information om OEKO-TEX® STANDARD 100.

Se tabellen nedan om du vill veta vilka komponenter och material som används i våra tamponger och varför. Dra bilderna för att se vad varje tampong består av.

Vill du veta mer om beståndsdelarna i din TAMPAX-tampong? Klicka här.

Har du några frågor du vill ställa till oss? Klicka här.

Är beståndsdelarna i våra tamponger säkra?

Ja, våra tamponger är säkra och används av miljontals kvinnor varje dag. Våra säkerhetsbedömningar och tampongernas beståndsdelar granskas ständigt av oberoende experter, t.ex. läkare, universitetsforskare och hälsovårdsmyndigheter vars jobb är att kontrollera tampongernas säkerhet. De har bekräftat att tampongerna är säkra att använda. Över 10 000 tester på våra tamponger och deras beståndsdelar utförs på oberoende laboratorier varje år och över 1 000 kvalitetstester utförs på tampongmaterialen innan de används i tillverkningen. Våra tamponger är OEKO-TEX® STANDARD 100-certifierade, vilket innebär att alla använda material är testade och fria från ohälsosamma kemikalier. Klicka här för mer information om OEKO-TEX® STANDARD 100.

FRÅGOR OM TAMPONGERNAS SAMMANSÄTTNING

Frågor om TAMPAX beståndsdelar

Därför att vi bryr oss lika mycket som du om vad en tampong innehåller.

Vad gör en applikator och vad är den gjord av?

Applikatorn hjälper dig att bekvämt föra in tampongen. Våra applikatorer i plast är gjorda av återvinningsbart material (PE/PP) och våra applikatorer i papp är gjorda av tätt lindat papper som också kan återvinnas. Färgen som används i applikatorerna består av säkra, icke-sensibiliserande pigment som är vanliga i många olika sorters produkter, t.ex. matförpackningar och smink.

Vad gör den uppsugande kärnan och vad är den gjord av?

Den uppsugande kärnan ger skydd genom att suga upp blodet. Den är gjord av rayon och bomull. Rayon kallas ofta regenererad viskos, ett material som används i olika typer av produkter, t.ex. tepåsar och vardagskläder. Vi använder hållbart framställd bomull från Barnhardt Manufacturing Company som är certifierad av OEKO TEX® STANDARD 100.

Vad gör väven runt den uppsugande kärnan och vad är den gjord av?

Den tunna väven runt den uppsugande kärnan gör det lättare att ta ut tampongen. Den är gjord av syntetiska fibrer som polyester, polyeten och polypropen, som ofta används som mjuka högpresterande fibrer – liknande dem som används i sportkläder på ett säkert sätt.

Vad gör snöret och vad är det gjort av?

Snöret används för att ta ut tampongen och är gjord av bomull och/eller syntetiska fibrer som polyester, polyeten och polypropen, som ofta används som mjuka högpresterande fibrer – liknande dem som används i sportkläder på ett säkert sätt.

Vad gör tråden och vad är den gjord av?

Tråden används för att fästa snöret till den uppsugande kärnan, och är gjord av bomull och/eller syntetiska fibrer som polyester, polyeten och polypropen, som ofta används som mjuka högpresterande fibrer – liknande dem som används i sportkläder på ett säkert sätt.

Kan era tamponger orsaka irritation eller allergier?

Alla våra tamponger går igenom omfattande säkerhetsutvärderingar för att säkerställa att de kan användas säkert och att det inte ger några hudreaktioner. Doftämnen som används i våra tamponger uppfyller de strikta SÄKERHETSSTANDARDERNA som fastställts av International Fragrance Association, världens ledande myndighet för doftsäkerhet. Våra produkter är tydligt märkta för dem som föredrar att välja parfymfria tamponger.

ALLMÄNNA FRÅGOR OM TAMONGERNAS BESTÅNDSDELAR

Därför att det som är viktigt för dig är viktigt för oss.

Varför är inte era tamponger gjorda av 100 % bomull?

Alla TAMPAX produkter uppfyller strikta säkerhets- och effektivitetsstandarder oavsett vad de är gjorda av. Våra tamponger är utformade för att ge optimalt skydd och komfort. Genom att använda både bomull och rayon uppfyller tampongerna alla dessa krav. TAMPAX har sålt bomullsprodukter, rayonprodukter och produkter med både bomull och rayon sedan grundandet 1936. Klicka här för mer information om beståndsdelarna.

Innehåller er applikator i plast BPA (bisfenol A)?

Nej, det gör den inte. TAMPAX applikator i plast är gjord av plast som inte innehåller BPA.

Är TAMPAX-tamponger gjorda av ”superabsorberande” material?

Nej, våra tamponger innehåller inte ”superabsorberande” material.

Har klorblekning använts vid framställningen av TAMPAX-tamponger?

Nej, klor används inte i blekningsprocessen för att få fram de absorberande fibrerna som används i TAMPAX.

Varför bleks TAMPAX-material överhuvudtaget?

Blekning är en teknisk term för rengöring och rening av fibrer. Rening av bomull och rayon görs för att eliminera föroreningar och rena fibrerna. Att fibrerna blir vita är ett resultat av denna process, men inte målet i sig.

Jag har hört att tampongerna innehåller giftiga mängder dioxin. Är det sant?

Nej, elementärt klor används inte vid reningen av bomull och rayon och processen som används skapar inte något dioxin. FDA behandlar detta ämne på sin webbplats. Du kan hitta deras information om tamponger på den här webbplatsen. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm De absorberande fibrerna som används i de tamponger som säljs idag tillverkas genom en blekningsprocess som inte använder elementärt klor. Detta gör att produkterna inte innehåller farliga mängder dioxin (en typ av förorenande ämne som finns i miljön).

Finns det asbest i TAMPAX-tamponger?

Nej, TAMPAX har aldrig innehållit asbest. För mer information besök den här webbplatsen. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm

Vad säger FDA om dioxin, asbest, rayon och TSS?

FDA har behandlat dessa ämnen på sin webbplats. Du kan hitta deras information om tamponger på den här webbplatsen. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm612029.htm De absorberande fibrerna som används i de tamponger som säljs idag tillverkas genom en blekningsprocess som inte använder elementärt klor. Detta gör att produkterna inte innehåller farliga mängder dioxin (en typ av förorenande ämne som finns i miljön).

Finns det några bekämpningsmedel eller herbicider i era tamponger, som t.ex. glyfosat?

Nej, våra bomullsleverantörer garanterar att våra fibrer inte innehåller glyfosat. Dessutom använder våra leverantörer sköljnings- och reningsprocesser som skulle förstöra (eller ta bort) rester från bekämpningsmedel/herbicider om det skulle finnas några.

Top