Hvordan indfører man en tampon?

Diagram Image container
Part-1 Diagram Vagina Denmark

Vi er her for at hjælpe, hvis det er første gang du Tampax'er! Det kan godt virke skræmmende at indføre din første tampon, men når du lærer hvordan du gør, er det ikke så underligt eller skræmmende, som du først troede.

Passer tamponen?

For det første skal du huske på, at din skede er strækbar nok til, at en baby kan passere igennem, så en tampon er slet ikke noget at bekymre sig om! Tamponstørrelser er baseret på den væskemængde, de kan absorbere. Hvis du ikke er sikker på, hvilken tamponstørrelse du bør starte med, så prøv Regular - de fleste kvinder bruger denne sugeevne. Hvis du vil starte med den mindste tampon, indtil du finder ud af det, så prøv Light. Hvis din tampon lækker inden for et par timer, så gå en størrelse op. Hvis din tampon er ubehagelig at skifte, bør du gå en størrelse ned. Du kan sammenligne tamponer og deres størrelser baseret på dit menstruationsflow her.

Gør det ondt at sætte en tampon i?

Det kan føles lidt mærkeligt, især hvis det er første gang, du indfører en tampon. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at gøre ondt - du har fuld kontrol. Hvis det gør ondt, er der ting, du kan gøre for at gøre det mere behageligt. Læs bare videre!

Trin til hvordan man indfører en tampon

Trin 1: Vask hænderne

Det er altid en god idé at vaske dine hænder med sæbe og vand før og efter du har sat en tampon i.

Trin 2: Tag din tampon ud

Pak din tampon ud, og sørg for, at du ved, hvordan den virker. Hvis du aldrig rigtig har set en tampon, kan den se skræmmende ud, men tamponen er faktisk inde i selve applikatoren. Tamponer med applikatorer gør det nemt at indføre tamponen i din skede. Nogle tamponapplikatorer er fremstillet i plastik, og nogle er pap, men begge typer applikatorer kan benyttes sikkert. Applikatoren har et større, ydre rør, der holder tamponen, et 'greb'-område, hvor du holder på den, og et mindre rør ved enden, hvor snoren kommer ud. Det mindre rør er faktisk et stempel, som du bruger til at skubbe tamponen ind i din skede, efter du har indsat applikatoren. Tag et kig på dette diagram af en Tampax Pearl-applikatortampon for at se komponenterne.

Hvis du bruger en Tampax Pearl Compak eller Tampax Compak tampon (som er i en mindre, mere kompakt pakke), skal du trække stemplet ud, indtil det klikker, for at få det til at virke. Hvis du ikke hører et klik, vil stemplet ikke frigøre tamponen fra applikatoren.

Trin 3: Find din skede

Vi ved, at du ved, hvor den er, men så mange mennesker har aldrig rigtig kigget nøje nok til at kende dens nøjagtige position. Grib et spejl og tag et kig for at sikre dig, at du er bekendt med din skedeåbning, og hvor tamponen skal ind.

Trin 4: Gør dig behageligt tilpas og gør dig klar til at sætte tamponen ind

Find en behagelig stilling, der lader dig slappe af og stadig nå din skede. De fleste sidder på toilettet eller står lidt på hug for at indføre en tampon, men du kan også prøve at ligge ned eller støtte den ene fod op på et trin eller en anden hævet overflade (f.eks. kanten af badekarret). Det vigtigste er at tage en dyb indånding og slappe af i alle dine muskler - hvis du klemmer din numse eller spænder musklerne omkring skeden, bliver det ikke helt nemt at indføre tamponen.

Trin 5: Indstil spidsen

Hold tamponen i grebet (den mindste del lige over stemplet) og placer spidsen af tamponapplikatoren ved din skedeåbning.

Trin 6: Brug den rette vinkel

Når spidsen er på plads, skal du rette tamponen mod din lænd, og ikke lige op. Din skede går ikke lige op i din krop - den sidder faktisk lidt i en vinkel. At finde den vinkel, der passer til dig, kan hjælpe med at gøre det mere behageligt at indføre tamponen.

Trin 7: Spids til greb

Nu er du klar. Indfør langsomt tamponapplikatoren fra spidsen, hele vejen til grebet. Når du har indsat den langt nok, vil dine fingre på grebet sandsynligvis røre ved din vulva (den ydre åbning af din skede).

Trin 8: Indføring

Når du har indsat spids til greb, er det tid til at bruge din pegefinger eller din anden hånd til at skubbe stemplet helt ind i applikatoren og slippe tamponen.

Trin 9: Fjern applikatoren

Når du har skubbet stemplet helt ind, skal du trække applikatoren (begge plastikdele) ud. Snoren vil nu være det eneste, der hænger ud af din skede.

SÅDAN!

Du gjorde det! Når du har indsat tamponen, er du færdig. Fortsæt med at læse for at lære, hvordan du fjerner den.

Et godt tip til indføring af tampon

Hvis din tampon føles ubehagelig og får dig lidt til at føle, at du vralter, er det sandsynligvis fordi den ikke er langt nok inde i din skede. Hvis det sker, skal du bare bruge din finger til at skubbe tamponen længere op, hvilket normalt ordner det.

Hvis du stadig har problemer

Den mest almindelige årsag til, at folk ikke kan indføre en tampon, er, at de indfører den i den forkerte vinkel, eller de bliver nervøse og spænder musklerne omkring skedeåbningen. Men hvis du har justeret vinklen, og du føler dig ret afslappet, og du stadig ikke kan indføre den, bør du opsøge en gynækolog, da det kan være noget, som kræver behandling. Normalt er det en af to ting:

Potentielt problem: din jomfruhinde

Din jomfruhinde kan have en variation, der gør det svært at indføre en tampon. Jomfruhinden er en tynd og elastisk ring af væv, der omgiver skedeåbningen. De fleste jomfruhinder har en enkelt åbning i midten, som en tampon nemt kan passere igennem, men nogle har en meget lille åbning eller en skillevæg (et vævsbånd), der delvist blokerer åbningen. Hvis det er problemet, kræver det kun en meget simpel procedure, som de fleste gynækologer klarer på kontoret, efter at de har bedøvet området, så du ikke mærker det. Det er hurtigt og nemt.

Potentielt problem: vaginisme

Den anden grund til, at nogle mennesker ikke kan indføre en tampon, er på grund af en tilstand, der kaldes vaginisme, som er, når musklerne omkring skedeåbningen klemmes så stramt, at de ikke vil lukke noget ind i skeden. Disse sammentrækninger er ufrivillige, hvilket betyder, at du ikke kontrollerer dem eller endda indser, hvad der sker. Oftest udvikler denne tilstand sig efter en skade eller traumatisk oplevelse, der muligvis eller muligvis ikke involverer skeden. Vaginisme er ikke noget, du kan kontrollere, men det er noget, der kan gå væk med behandling. Igen vil dette indebære, at du skal tale med din gynækolog, som potentielt kan råde dig til at arbejde med en bækkenbundsfysioterapeut - de kan gøre underværker ved behandling af vaginisme.

Når alt kommer til alt, er der hjælp at hente

Hvis du har problemer med at indføre en tampon, eller hvis du har vedvarende smerter i forbindelse med indføringen, bør du altid søge hjælp eller rådgivning hos en læge, du stoler på. Du bør bestemt ikke lide i stilhed eller have ubehag, fordi det føles pinligt. Vi lover dig, at det ikke er det! Gynækologer behandler disse problemer oftere, end man tror.

Sådan fjerner du din tampon

Nu hvor du har styr på, hvordan man indfører en tampon, er det tid til at lære, hvordan man fjerner en tampon. Når det er tid til at fjerne din tampon, skal du først vaske dine hænder. Placer dig derefter i en behagelig stilling, slap af i din krop og brug dine hænder til at finde tamponsnoren. Brug derefter din finger og tommelfinger til at tage fat i snoren og trække den langsomt ud af din skede. Vi ved, at det er fristende, men du må ikke skylle din tampon ud i toilettet. Tamponer skal bortskaffes korrekt sammen med dit husholdningsaffald. Når du har fjernet tamponen, skal du huske at vaske hænder. Det var det! Nu ved du, hvordan du bruger en tampon.

Top