Hogyan kell felhelyezni a tampont?

Part-1 Diagram Tampax Hungarian
Part-1 Diagram Vagina Hungarian

Ha most találkozol először a Tampax-szal, akkor segítünk! Az első tampon felhelyezése félelmetes lehet. De ha egyszer megtanulod, hogy hogyan kell felhelyezni, már nem is olyan furcsa és félelmetes.

Illeszkedni fog a tampon?

Emlékezz rá, hogy a hüvely elég rugalmas ahhoz, hogy egy kisbaba kiférjen rajta, úgyhogy egyáltalán nem kell aggódnod a tampon miatt. A tamponok mérete az általuk felszívott folyadék mennyiségétől függ. Ha nem tudod, hogy melyik tampon méretet válaszd, akkor próbáld meg a Regulart - a legtöbb nő ezt a nedvszívó képességű tampont használja. Ahhoz, hogy kitapasztald, hogy melyik jó neked, kezd a legkisebb tamponnal. Ha a tampon pár óra múlva szivárog, próbálj meg egy eggyel nagyobb méretűt. Ha kényelmetlen kicserélni a tampont, akkor válts kisebb méretre. Itt összehasonlíthatod a tampon méreteket a vérzés erőssége alapján.

Fájdalmas a tampon felhelyezése?

Furcsa érzés lehet, különösen, ha először helyezel fel tampont. A jó hír az, hogy nem kell, hogy fájjon - te irányítasz mindent. Ha fáj, vannak dolgok, amik kényelmesebbé tehetik. Olvass tovább!

A tampon felhelyezésének lépései

1. lépés: Moss kezet

Mindig moss kezet szappannal és vízzel a tampon felhelyezése előtt és után.

2. lépés: Vegyél ki egy tampont

Csomagold ki a tampont és ismerd meg, hogy hogyan kell használni. Ha még soha nem láttál tampont, akkor félelmetes lehet, de maga a tampon az applikátor belsejében van. Az applikátoros tamponokat könnyebb felhelyezni a hüvelybe. Az applikátorok készülhetnek műanyagból vagy kartonból, de mindkét applikátor biztonságosan használható. Az applikátor egy nagyobb külső hengerből áll, amiben benne van a tampon, ezen van egy nyél, ahol meg kell fogni, és a végén van egy kisebb henger, amin kijön a zsinór. Tulajdonképpen az applikátor felhelyezése után a kisebb hengerrel tudod betolni a tampont a hüvelybe.

Ha Tampax Compak használsz (amik kisebb, kompaktabb csomagolásban vannak), akkor a használathoz kattanásig ki kell húzni a kisebb hengert. Ha nem hallod a kattanást a kisebb henger nem tudja kitolni a tampont az applikátorból.

3. lépés: Keresd meg a hüvelyed

Tudjuk, hogy tudod, hogy hol van, de sokan nem nézték meg alaposan, hogy tudják a pontos helyét. Fogj egy tükröt és nézd meg, hogy hol van a hüvelybemenet és hová fog menni a tampon.

4. lépés: Helyezkedj el kényelmesen és készülj fel a tampon felhelyezésére

Keress egy kényelmes pozíciót, amiben el tudsz lazulni és eléred a hüvelyed. A tampon felhelyezéséhez sokan leülnek a WC-re vagy állnak, miközben lazán guggolnak, de megpróbálhatod fekve is, vagy rakd fel az egyik lábad valamire, például a kád szélére. A legfontosabb, hogy vegyél egy nagy levegőt és lazítsd el az izmaid. Ha megfeszíted a feneked vagy hüvely körüli izmokat, akkor nem lesz könnyű felhelyezni a tampont.

5. lépés: Állítsd be az applikátor csúcsát

Fogd meg az applikátor nyelét (a kis rész a kisebb henger felett) és helyezd a tamponapplikátor csúcsát a hüvelybemenethez.

6. lépés: Találd meg a megfelelő szöget

Amint az applikátor csúcsa a megfelelő helyen van, irányítsd a tampont a derekad irányába, ne egyenesen felfelé. A hüvely nem egyenesen megy felfelé a testedben, hanem egy enyhe szögben helyezkedik el. Ha megtalálod a számodra megfelelő szöget, akkor sokkal kényelmesebben helyezheted fel.

7. lépés: Az applikátor behelyezése

Most készen állsz. Lassan csúsztasd be a tamponapplikátort a csúcsától a nyélig. Ha elég mélyen csúsztattad be, akkor a nyélen lévő ujjaid valószínűleg érinteni fogják a vulvát (a hüvely külső nyílását).

8. lépés: A tampon behelyezése

Miután behelyezted az applikátort, a mutatóujjaddal vagy a másik kezeddel teljesen told be kisebb hengert az applikátorba és a tampon kijön az applikátorból.

9. lépés: Vedd ki az applikátort

Miután teljesen benyomtad a kisebb hengert, húzd ki az applikátort (mindkét részét). Csak a zsinór fog kilógni a hüvelyedből.

TA-DA!

Megcsináltad! Miután behelyezted a tampont, kész is vagy. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan kell kivenni.

Egy profi tipp a tampon felhelyezéséhez

Ha a tampon kényelmetlen és úgy érzed, hogy szúr, akkor valószínűleg nincs eléggé feltolva a hüvelybe. Ha ilyen történik, akkor az ujjaddal told feljebb a tampont, és ez általában megoldja a problémát.

Ha még mindig gondjaid vannak

A leggyakoribb ok, amiért nem tudják felhelyezni a tampont, az az, hogy rossz szögben helyezik be, vagy idegesek és megfeszítik izmaikat a hüvelybemenet körül. Ha megtaláltad a megfelelő szöget, nyugodt vagy és még így sem tudod felhelyezni a tampont, akkor keress fel egy nőgyógyászt, mert előfordulhat, hogy valamilyen kezelésre van szükséged. Általában a következő két dolog egyike fordulhat elő:

Lehetséges komplikáció: szűzhártya

Előfordulhat, hogy olyan a szűzhártyád, amely megnehezíti a tampon felhelyezését. A szűzhártya egy vékony és rugalmas szövetgyűrű, amely körülveszi a hüvelynyílást. A legtöbb szűzhártya közepén van egy nyílás, amelyen a tampon könnyen át tud haladni, de előfordulhat hogy ez a nyílás nagyon apró vagy akár el van zárva egy szövetszalag által. Ha ez a probléma áll fenn, akkor érdemes nőgyászhoz elmenni, aki egy rutin eljárás keretében tud segíteni. Elzsibbasztja a területet és semmit nem lehet érezni. Gyors és könnyű.

Lehetséges komplikáció: vaginizmus

A másik ok ami akadályozhatja a tampon megfelelő felhelyezését azt úgy hívjuk vaginizmus, mikor a hüvelynyílás körüli izmok görcsös állapotba kerülnek és nem engednek be semmit a hüvelybe. Ezek a görcsök önkéntelenek, ami azt jelenti, hogy nem tudod irányítani őket, és nem is tudod mi történik. Ez a tünet leggyakrabban olyan sérülés vagy traumát okozó élmény után alakul ki, amely érintheti vagy nem érinti a hüvelyt. A vaginizmus egy olyan dolog, amit nem lehet irányítani, de kezeléssel elmúlik. Ez ismét azt jelenti, hogy beszélned kell egy nőgyógyásszal, aki valószínűleg azt fogja tanácsolni, hogy keress fel egy medencefenék gyógytornászt, aki csodákra képes a vaginizmus kezelésében.

A lényeg: van segítség

Ha problémáid vannak a tampon felhelyezésével, vagy a felhelyezés tartós fájdalommal jár, akkor mindig kérj orvosi segítséget olyan orvostól, akiben megbízol. Ne szenvedj szótlanul, és ne érezd magad kellemetlenül, mert kínosnak érzed a helyzetet. Ígérjük, nem az! A nőgyógyászok gyakrabban foglalkoznak ezekkel a problémákkal, mint gondolnánk.

Hogyan kell eltávolítani a tampont

Most, hogy megtanultad, hogy hogyan kell behelyezni a tampont, itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan kell eltávolítani. A tampon eltávolítása előtt moss kezet. Ezután helyezkedj el egy kényelmes pozícióban, lazítsd el a tested, és a kezeddel keresd meg a tampon zsinórját. Az egyik ujjaddal és a hüvelykujjaddal fogd meg a zsinórt és lassan húzd ki a tampont a hüvelyből. Tudjuk, hogy egyszerubb, de ne húzd le a tampont a WC-n. A tampont a háztartási szemétbe dobd. A tampon kivétele után ne felejts el kezet mosni. Ennyi! Most már tudod, hogyan kell tampont használni.

Top