Hvordan sette inn en tampong?

Part-1 Diagram Tampax Norwegian
Part-1 Diagram Norwegian

Hvis det er første gang du bruker Tampax, er vi her for å hjelpe! Å sette inn din første tampong kan føles skremmende, men når du lærer hvordan du setter inn en tampong, vil du oppdage at den ikke er så rar eller skummel som du trodde den ville være.

Vil tampongen passe?

For det første må du huske at skjeden din er elastisk nok til at en baby kan passere, så en tampong er ingenting å bekymre seg for! Tampongstørrelser er basert på mengden væske de absorberer. Hvis du ikke er sikker på hvilken tampongstørrelse du skal begynne med, prøv Normal – de fleste kvinner bruker denne absorberingsevnen. Hvis du vil starte med den minste tampongen til du finner ut av det, kan du prøve Lett absorberingsevne. Hvis tampongen lekker på bare noen få timer, gå opp en størrelse. Hvis tampongen din er ubehagelig å bytte, gå ned en størrelse. Du kan sammenligne tamponger og deres størrelser basert på menstruasjonsblødningen din her.

Gjør det vondt å sette inn en tampong?

Det kan definitivt føles litt rart, spesielt hvis det er første gang du setter inn en tampong. Den gode nyheten er at det ikke trenger å gjøre vondt – du har kontrollen. Hvis det gjør vondt, er det ting du kan gjøre for å gjøre det mer komfortabelt. Fortsett å lese!

Trinn for hvordan du setter inn en tampong

Trinn 1: Vask hendene dine

Det er alltid en god idé å vaske hendene med såpe og vann før og etter at du setter inn en tampong.

Trinn 2: Finn frem tampongen

Pakk ut tampongen og sørg for at du vet hvordan den fungerer. Hvis du aldri har sett en tampong, kan den se skremmende ut, men selve tampongen er faktisk inne i applikatoren. Tamponger med applikatorer gjør det enkelt å sette tampongen inn i skjeden din. Noen tampongapplikatorer er plast, og noen er papp, men begge typer tampongapplikatorer kan trygt brukes. Applikatoren har et større, ytre rør som holder tampongen, et «gripeområde» der du holder den, og et mindre rør i enden der tråden kommer ut. Det minste røret er faktisk et stempel som du bruker til å skyve tampongen ut i skjeden din etter at du har satt inn applikatoren. Ta en titt på dette diagrammet av en Tampax Pearl tampongapplikator for å se hvert komponent.

Hvis du bruker en Tampax Pearl Compak eller Tampax Compak-tampong (som er i en mindre, mer kompakt pakke), må du trekke stempelet ut til det klikker for å få det til å fungere. Hvis du ikke hører klikket, vil ikke stempelet klare å løsne tampongen fra applikatoren.

Trinn 3: Finn skjeden din

Vi vet at dere vet hvor den er, men det er så mange som aldri har sett nøye nok til å vite dens eksakte posisjon. Bruk et speil og ta en titt for å sikre at du er kjent med skjedeåpningen din og hvor tampongen skal inn.

Trinn 4: Gjør deg komfortabel og klar til å sette tampongen inn

Finn en komfortabel stilling der du kan slappe av og fortsatt nå skjeden din. De fleste sitter på toalettet eller står på huk for å sette inn en tampong, men du kan også prøve å ligge eller støtte en fot opp på et trinn eller en annen hevet overflate (f.eks. kanten av badekaret). Det viktigste er å trekke pusten dypt og slappe av i alle musklene. Hvis du klemmer rompa eller spenner musklene rundt skjeden, vil det ikke være like lett å sette inn tampongen.

Trinn 5: Plasser tuppen

Hold tampongen i grepet (den minste delen rett over stempelet) og plasser tuppen av tampongapplikatoren ved skjedeåpningen.

Trinn 6: Bruk riktig vinkel

Når tuppen er på plass, sikt tampongen mot korsryggen, ikke rett opp. Skjeden din går ikke rett opp i kroppen din, den går faktisk i en liten vinkel. Å finne vinkelen som passer for deg, kan bidra til at den føles mer behagelig å sette inn.

Trinn 7: Tupp til grep

Nå er du klar. Sett tampongapplikatoren sakte inn fra tuppen, helt til grepet. Når du har satt den langt nok, vil fingrene på grepet sannsynligvis berøre vulva (den ytre åpningen av skjeden din).

Trinn 8: Trykk

Når du har satt inn applikatoren fra tuppen til grepet, er det på tide å bruke pekefingeren eller den andre hånden til å skyve stempelet helt inn i applikatoren og frigjøre tampongen.

Trinn 9: Fjern applikatoren

Etter at du har skjøvet stempelet helt inn, trekker du applikatoren (begge plastbitene) ut. Tråden vil være det eneste som er igjen som henger ut av skjeden din.

TA-DA!

Du klarte det! Når du har satt inn tampongen, er du ferdig. Fortsett å lese for å lære hvordan du fjerner den.

Et proff tips for å sette inn en tampong

Hvis tampongen din er ubehagelig og får deg til å føle at du trenger å vagge, er det sannsynligvis fordi den ikke er langt nok inne i skjeden din. Hvis det skjer, bruker du bare fingeren til å skyve tampongen lenger opp, noe som vanligvis får den på plass.

Hvis du fortsatt har problemer

Den vanligste årsaken til at folk ikke kan få inn en tampong, er at de setter den inn med feil vinkel, eller de blir nervøse og spenner musklene rundt skjedeåpningen. Men hvis du har justert vinkelen, og du føler deg ganske avslappet og du fortsatt ikke kan få den inn, bør du oppsøke en gynekolog, da det kan være noe som krever behandling. Vanligvis er det en av to ting:

Potensiell komplikasjon: jomfruhinnen din

Jomfruhinnen din kan ha en variasjon som gjør det vanskelig å sette inn en tampong. Jomfruhinnen er en tynn og elastisk ring av vev som omgir skjedeåpningen. De fleste jomfruhinner har en enkelt åpning i midten som en tampong lett kan passere gjennom, men noen har en veldig liten åpning eller et septum (et bånd av vev) som delvis blokkerer åpningen. Hvis det er problemet, er alt som trengs en veldig enkel prosedyre som de fleste gynekologer gjør på kontoret etter at de har bedøvet området, slik at du ikke føler det. Det er raskt og enkelt.

Potensiell komplikasjon: vaginisme

Den andre grunnen til at noen mennesker ikke kan sette inn en tampong, er på grunn av en tilstand som kalles vaginisme, som er når musklene rundt vaginalåpningen klemmer så stramt at de ikke vil slippe noe inn i skjeden. Disse sammentrekningene er ufrivillige, noe som betyr at du ikke kontrollerer dem eller til og med innser hva som skjer. Vanligvis utvikles denne tilstanden etter en skade eller traumatisk opplevelse som kanskje eller kanskje ikke involverer skjeden. Vaginisme er ikke noe du kan kontrollere, men det er noe som kan gå over med behandling. Dette innebærer også at du må snakke med gynekologen din som potensielt kan råde deg til å jobbe med en bekkenbunnsfysioterapeut – de kan gjøre underverker i behandling av vaginisme.

Så det finnes hjelp

Hvis du har problemer med å sette inn en tampong, eller hvis du har vedvarende smerter i forbindelse med innsetting, bør du alltid få legehjelp fra en lege du stoler på. Ikke lid i stillhet eller forbli plaget fordi det føles pinlig. Vi lover deg at det ikke er det! Gynekologer håndterer disse problemene oftere enn du tror.

Slik fjerner du tampongen

Nå som du har mestret hvordan du setter inn en tampong, er det på tide å lære å fjerne en tampong. Når det er på tide å fjerne tampongen, må du først vaske hendene. Deretter finner du en komfortabel stilling, slapper av i kroppen og bruker hendene til å finne tampongtråden. Bruk deretter fingeren og tommelen til å gripe tråden og dra den sakte ut av skjeden din. Vi vet det er fristende, men ikke skyll tampongen din ned i toalettet. Tamponger skal kastes på riktig måte sammen med husholdningsavfallet. Husk å vaske hendene etter at du har fjernet tampongen. Det var alt! Nå vet du hvordan du bruker en tampong.

Top