Cum să introduci un tampon?

Part-1 Diagram Tampax Romanian
Part-1 Diagram Vagina Romanian

Dacă este prima dată când folosești Tampax, suntem aici să te ajutăm! Introducerea primului tampon poate fi intimidantă, dar odată ce înveți cum să introduci un tampon, vei descoperi că nu este atât de ciudat sau de înfricoșător pe cât credeai că ar fi.

Va încăpea tamponul?

În primul rând, amintește-ți că vaginul tău este suficient de elastic pentru ca bebelușul să poată trece prin acesta, așa că nu trebuie să îți faci griji pentru un tampon! Dimensiunile tampoanelor se bazează pe cantitatea de lichid pe care o absorb. Dacă nu ești sigură cu ce dimensiune a tamponului să începi, încearcă tamponul cu capacitatea de absorbție Regular - majoritatea femeilor folosesc această opțiune. Dacă vrei să începi cu cel mai mic tampon până devii sigură, încearcă tamponul cu capacitatea de absorbție Light. Dacă tamponul ales de tine se umple în doar câteva ore, folosește o dimensiune mai mare. Dacă tamponul ales de tine este incomod de schimbat, alege o dimensiune mai mică. Aici poți compara tampoanele și dimensiunile lor în funcție de fluxul menstrual.

Mă va durea când voi introduce un tampon?

Este posibil să ai o senzație un pic ciudată, mai ales dacă este prima dată când introduci un tampon. Vestea bună este că nu trebuie neapărat să te doară, ești total în control. Dacă te doare, există lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai confortabil atunci când folosești un tampon Tampax. Continuă să citești!

Pași pentru introducerea unui tampon

Pasul 1: Spală-te pe mâini

Este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun înainte și după ce introduci un tampon.

Pasul 2: Ia un tampon

Desfă tamponul și asigură-te că știi cum funcționează. Dacă nu ai văzut niciodată un astfel de tampon, poate părea intimidant, dar tamponul în sine se află de fapt în interiorul aplicatorului. Tampoanele cu aplicatoare facilitează introducerea tamponului în vagin. Unele aplicatoare de tampoane sunt din plastic, iar altele sunt din carton, dar ambele tipuri de tampoane cu aplicator pot fi folosite în siguranță. Aplicatorul are un tub exterior mai mare care ține tamponul, o zonă de „prindere” de unde îl ții și un tub mai mic la capăt de unde iese firul. Tubul mai mic este de fapt un piston pe care îl folosești pentru a împinge tamponul în vagin după ce ai introdus aplicatorul. Uită-te la această diagramă a unui tampon cu aplicator Tampax Pearl pentru a vedea fiecare componentă.

Dacă folosești un tampon Tampax Pearl Compak sau Tampax Compak (care se află într-un pachet mai mic și mai compact), va trebui să tragi pistonul până când auzi un clic pentru a-l face să funcționeze. Dacă nu auzi un clic, pistonul nu va funcționa pentru a elibera tamponul din aplicator.

Pasul 3: Localizează-ți vaginul

Este evident că știi unde se află, dar multe persoane nu s-au uitat niciodată suficient de atent pentru a-i afla poziția exactă. Ia o oglindă și aruncă o privire pentru a te asigura că ești familiarizată cu deschiderea vaginală și cu direcția în care va fi introdus tamponul.

Pasul 4: Alege o poziție confortabilă și pregătește-te să introduci tamponul

Găsește o poziție confortabilă care îți permite să te relaxezi și să ai acces cu ușurință la vagin. Majoritatea persoanelor aleg să fie așezate pe vasul de toaletă sau să stea în picioare în timp ce se ghemuiesc ușor pentru a introduce un tampon, dar poți încerca și să stai culcată sau să îți sprijini un picior pe o treaptă sau pe o altă suprafață ridicată (de exemplu, marginea căzii). Cel mai important lucru este să respiri adânc și să îți relaxezi toți mușchii - dacă îți încordezi mușchii fesieri sau mușchii din jurul vaginului, nu va fi la fel de ușor să introduci tamponul.

Pasul 5: Introducerea vârfului

Ține tamponul de mâner (partea mai mică de deasupra pistonului) și introdu vârful aplicatorului tamponului în deschiderea vaginală.

Pasul 6: Folosește unghiul corect

Odată ce vârful este la locul său, împinge tamponul spre partea inferioară din spate, nu direct în sus. Vaginul tău nu are o poziție direct în sus în corp, ci se află la un unghi ușor. Dacă reușești să găsești unghiul potrivit pentru tine poți avea o senzație confortabilă la introducere.

Pasul 7: Introducerea tamponului de la vârf la mâner

Acum ești pregătită. Introdu încet aplicatorul tamponului de la vârf până la mâner. Când l-ai introdus suficient de adânc, degetele care țin mânerul probabil vor atinge vulva (orificiul extern al vaginului).

Pasul 8: Pistonul

După ce ai introdus tamponul de la vârf până la mâner, este timpul să folosești degetul arătător sau cealaltă mână pentru a împinge pistonul până la capăt în aplicator și a elibera tamponul.

Pasul 9: Scoate aplicatorul

După ce ai împins pistonul până la capăt, trage aplicatorul (ambele părți de plastic) afară. Firul va fi singurul lucru care va rămâne în afara vaginului.

FELICITĂRI!

Ai reușit! După ce ai introdus tamponul, ai terminat. Continuă să citești pentru a afla cum să îl scoți.

O recomandare pentru introducerea unui tampon

Dacă după introducerea tamponului ai o senzație inconfortabilă care te face să mergi într-un mod inadecvat, probabil că nu este suficient de adânc introdus în interiorul vaginului. Dacă se întâmplă acest lucru, folosește-ți degetul pentru a împinge tamponul mai adânc și astfel problema va fi rezolvată.

Dacă întâmpini probleme în continuare

Cel mai frecvent motiv pentru care persoanele nu pot introduce un tampon este că îl introduc într-un unghi greșit sau devin agitate și își încordează mușchii din jurul deschiderii vaginale. Dar dacă ai ajustat unghiul și te simți destul de relaxată dar tot nu reușești să îl introduci, ar trebui să consulți un medic ginecolog, deoarece poate fi o problemă care necesită tratament. De obicei, este vorba de una dintre următoarele două cauze:

Potențială complicație: himenul tău

Himenul tău poate avea o variație care face dificilă introducerea unui tampon. Himenul este un inel subțire și elastic de țesut care înconjoară deschiderea vaginală. Majoritatea himenelor au o singură deschidere în mijloc prin care un tampon poate trece cu ușurință, dar unele au o deschidere foarte mică sau un sept (o bandă de țesut) care blochează parțial deschiderea. Dacă aceasta este problema, este necesară doar o procedură foarte simplă pe care majoritatea ginecologilor o aplică la cabinet după ce amorțesc zona, astfel încât să nu simți. Este rapidă și ușoară.

Complicație potențială: vaginism

Celălalt motiv pentru care unele persoane nu pot introduce un tampon este o afecțiune numită vaginism, în care mușchii din jurul deschiderii vaginale se contractă atât de strâns încât nu lasă nimic să intre în vagin. Aceste contracții sunt involuntare, ceea ce înseamnă că nu le controlezi și nici măcar nu realizezi ce se întâmplă. Cel mai frecvent, această afecțiune se dezvoltă după o leziune sau o experiență traumatică care poate implica sau nu vaginul. Vaginismul nu este ceva ce poți controla, dar este ceva care poate dispărea după tratament. Din nou, acest lucru ar implica să vorbești cu ginecologul tău care ar putea să te sfătuiască să lucrezi cu un kinetoterapeut pentru podeaua pelviană, care poate face minuni în tratarea vaginismului.

Concluzia este că poți obține ajutor

Dacă întâmpini dificultăți la introducerea unui tampon sau dacă ai dureri persistente legate de introducere, ar trebui să soliciți întotdeauna asistență medicală de la un medic în care ai încredere. Nu suferi în tăcere și nu te simți incomod pentru că te ești jenată. Te asigurăm că nu este cazul! Ginecologii au de a face cu acest tip de probleme mai des decât ai crede.

Cum să îți scoți tamponul

Acum că ai învățat cum să introduci un tampon, este timpul să înveți cum să îl și scoți. Când este timpul să-ți scoți tamponul, mai întâi spală-te pe mâini. Apoi, adoptă o poziție confortabilă, relaxează-ți corpul și folosește-ți mâinile pentru a localiza firul tamponului. Apoi folosește-ți degetul mare și un alt deget pentru a prinde firul și trage-l ușor afară din vagin. Știm că este tentant, dar te rugăm să nu arunci tamponul în vasul de toaletă. Tampoanele trebuie aruncate în mod corespunzător împreună cu deșeurile menajere. După ce ai scos tamponul, nu uita să te speli pe mâini. Asta e tot! Acum știi cum să folosești un tampon.

Top