Kako staviti tampon?

Part-1 Diagram Tampax Serbian
Part-1 Diagram Vagina Serbian

Ako prvi put koristiš Tampax, tu smo da ti pomognemo! Stavljanje tampona po prvi put može da bude zastrašujuće, ali kada naučiš kako da ga umetneš, videćeš da nije tako čudno i strašno kao što je delovalo.

Da li će tampon stati?

Najpre zapamti da je tvoja vagina dovoljno rastegljiva da čak i beba može da prođe kroz nju, tako da tampon ne treba da te brine! Veličine tampona zavise od količine tečnosti koju upijaju. Ako nisi sigurna sa kojom veličinom tampona da počneš, isprobaj Regular – većina žena koristi tampon baš sa ovim stepenom apsorpcije. Ako želiš da počneš sa najmanjim tamponom dok ne shvatiš koji je za tebe, isprobaj Light. Ako ti tampon procuri za samo par sati, uzmi za jednu veličinu veći. Ako se osećaš neugodno dok ga menjaš, uzmi za jednu veličinu manji. Možeš porediti tampone i njihove veličine prema jačini menstrualnog krvarenja.

Da li će stavljanje tampona boleti?

Definitivno može biti pomalo čudno, posebno ako prvi put stavljaš tampon. Dobra vest je da to ne mora da boli – ti si ta koja ima potpunu kontrolu. Ako te boli, postoji nešto što možeš učiniti da bi ti bilo udobnije. Nastavi da čitaš!

Kako staviti tampon – korak po korak

Korak 1: Operi ruke

Uvek je pametno oprati ruke sapunom i vodom pre i posle stavljanja tampona.

Korak 2: Uzmi tampon

Odmotaj tampon i uveri se da znaš kako funkcioniše. Ako nikada nisi videla tampon do sada, to može izgledati zastrašujuće, ali se tampon u stvari nalazi unutar aplikatora. Tamponi sa aplikatorima olakšavaju umetanje u vaginu. Neki aplikatori za tampone su plastični, a neki od kartona, ali se oba tipa tampona mogu bezbedno koristiti. Aplikator ima veću, spoljnu cev koja drži tampon, područje za „hvatanje“ za koji ga držiš i manju cevčicu na kraju iz koje izlazi končić za izvlačenje. Manja cev je zapravo klip koji koristiš da gurneš tampon u vaginu nakon što si umetnula aplikator. Pogledaj ovaj dijagram aplikatora tampona Tampax Pearl kako bi videla svaki njegov deo.

Ako koristiš tampon Tampax Pearl Compak ili Tampax Compak (koji je u manjem, kompaktnijem pakovanju), moraćeš da izvučeš klip sve dok ne klikne kako bi proradio. Ako ne čuješ klik, klip neće osloboditi tampon iz aplikatora.

Korak 3: Pronađi svoju vaginu

Znamo da znaš gde se nalazi, ali ima puno onih koji nikada nisu dovoljno pažljivo pogledali da bi znali gde se tačno nalazi. Uzmi ogledalo i pogledaj kako bi bila sigurna da znaš gde je vaginalni otvor gde će ići tampon.

Korak 4: Opusti se i spremi se da staviš tampon

Nađi udoban položaj u kom ćeš biti opuštena, a da u isto vreme možeš da dotakneš vaginu. Većina njih sedi na toalet dasci ili lagano čučne da bi ubacila tampon, ali možeš pokušati da legneš ili digneš jednu nogu na stepenicu ili neku drugu izdignutu površinu (na primer, ivicu kade). Najvažnije je da duboko udahneš i opustiš sve mišiće – ako stisneš guzu ili napneš mišiće oko vagine, neće biti tako lako staviti tampon.

Korak 5: Postavi vrh tampona

Uhvati tampon za dršku (manji deo tačno iznad klipa) i postavi vrh aplikatora tampona na vaginalni otvor.

Korak 6: Pronađi idealni ugao

Kada staviš vrh, usmeri tampon ka donjem delu leđa, ali ne pravo nagore. Tvoja vagina ne ide uspravno u tvoje telo, već se nalazi pod blagim uglom. Pronalaženje ugla koji ti odgovara može pomoći da se opustiš dok stavljaš tampon.

Korak 7: Vrh klipa

Sada si spremna. Polako stavi aplikator tampona od vrha, sve do drške. Kada ga ubaciš dovoljno daleko, prstima na dršci ćeš verovatno dodirivati vulvu (spoljni otvor vagine).

Korak 8: Dubina

Nakon što si stavila vrh klipa, vreme je da kažiprstom ili drugom rukom gurneš klip do kraja u aplikator i pustiš tampon.

Korak 9: Ukloni aplikator

Nakon što si gurnula klip do kraja, izvuci aplikator (oba plastična dela). Samo će končić visiti iz tvoje vagine.

TA-DA!

Uspela si! Jednom kad staviš tampon, završila si. Nastavi da čitaš da bi saznala kako da ga ukloniš.

Savet za naprednije stavljanje tampona

Ako ti je tampon neudoban i tera te da se gegaš, to je verovatno zato što nije dovoljno duboko u tvojoj vagini. Ako se to dogodi, samo prstom gurni tampon još dublje, i to obično uspeva.

Ako i dalje imaš poteškoća

Najčešći razlog zašto ne možeš da staviš tampon je pogrešan ugao ili naprezanje mišića oko vaginalnog otvora zbog nervoze. Ali ako si podesila ugao i osećaš se dovoljno opušteno, a i dalje ne možeš da ubaciš tampon, trebalo bi da posetiš ginekologa jer to može biti nešto što zahteva lečenje. Najčešće je to iz jednog od ova dva razloga:

Potencijalna komplikacija: tvoj himen

Tvoj himen može varirati, što otežava stavljanje tampona. Himen je tanko i rastegljivo prstenasto tkivo koje okružuje vaginalni otvor. Većina himena ima jedan otvor u sredini kroz koji tampon može lako da prođe, ali neki imaju veoma mali otvor ili septum (sloj tkiva) koji delimično blokira otvor. Ako je problem u tome, sve što je potrebno je jedna vrlo jednostavna procedura koju većina ginekologa obavlja u ordinaciji tako što to područje utrne, pa se to ni ne oseti. Brzo je i jednostavno.

Potencijalna komplikacija: vaginizam

Drugi razlog zbog kojeg neko ne može da ubaci tampon je stanje koje se zove vaginizam, a to je kada se mišići oko vaginalnog otvora toliko čvrsto stegnu da ne mogu ništa da propuste u vaginu. Te kontrakcije su nevoljne, što znači da ih ne kontrolišeš ili čak ni ne shvataš šta se dešava. Najčešće se ovo stanje razvija nakon povrede ili traumatskog iskustva koje može ili ne mora uključivati vaginu. Vaginizam nije nešto što možeš kontrolisati, ali jeste nešto što može da se izleči. Dakle, to bi podrazumevalo razgovor sa ginekologom koji bi ti potencijalno mogao savetovati da radiš sa fizioterapeutom za probleme karličnog dna – oni čine čuda po pitanju lečenja vaginizma.

Drugim rečima – pomoć postoji

Ako imaš problema sa stavljanjem tampona ili osećaš uporan bol dok ga stavljaš, uvek treba potražiti medicinsku pomoć od lekara kome veruješ. Nemoj patiti u tišini i nemoj da ti bude neprijatno ako te je sramota. Veruj nam, to nije sramota! Ginekolozi se time bave češće nego što misliš.

Kako izvaditi tampon

Sada kada si savladala kako da staviš tampon, vreme je da naučiš kako da ga izvadiš. Kada dođe vreme da izvadiš tampon, najpre operi ruke. Zatim zauzmi udoban položaj, opusti telo i rukama pronađi končić tampona. Zatim ga prstom i palcem uhvati i polako izvuci iz vagine. Znamo da je primamljivo, ali nemoj baciti tampon u toalet. Tampone treba pravilno odložiti u kantu za otpad. Nakon što si izvadila tampon, ne zaboravi da opereš ruke. I to je to! Sada znaš kako se koristi tampon.

Top