Kako vstaviti tampon?

Part-1 Diagram Tampax Slovenian
Part-1 Diagram Vagina Slovenian

Če prvič uporabljaš Tampax, smo tukaj, da ti pomagamo. Vstavljanje prvega tampona je lahko zastrašujoče, a ko se boš naučila vstaviti tampon, boš ugotovila, da to ni tako čudno ali strašljivo, kot si mislila.

Ali se bo tampon prilegal?

Najprej ne pozabi, da je tvoja nožnica dovolj raztegljiva, da lahko skoznjo pride dojenček, zato tampon ni razlog za skrb. Velikost tampona je odvisna od količine tekočine, ki jo vpije. Če nisi prepričana, katero velikost tampona bi uporabila za začetek, poskusi Regular – večina žensk uporablja to vpojnost. Če želiš začeti z najmanjšim tamponom, dokler ne ugotoviš, katera velikost je ustrezna zate, preizkusi vpojnost Light. Če tampon že v nekaj urah začne puščati, uporabi večjo velikost. Če se ob menjavanju tampona počutiš neprijetno, uporabi manjšo velikost. V nadaljevanju lahko primerjaš tampone in njihove velikosti glede na svoj menstrualni tok.

Ali bo vstavljanje tampona bolelo?

Vsekakor je občutek lahko nekoliko nenavaden, zlasti če tampon vstavljaš prvič. Dobra novica pa je, da ni nujno, da boli – ti imaš popoln nadzor. Če boli, obstajajo načini, da postane vstavljanje bolj udobno. Nadaljuj z branjem!

Koraki za vstavljanje tampona

1. korak: Umij si roke

Pred vstavljanjem tampona in po njem priporočamo umivanje rok z milom in vodo.

2. korak: Pripravi tampon

Odvij tampon in se prepričaj, da razumeš, kako deluje. Če še nikoli nisi zares natančno pogledala tampona, je lahko videti zastrašujoče, v resnici pa se tampon skriva znotraj aplikatorja. Tamponi z aplikatorjem olajšajo vstavljanje tampona v nožnico. Nekateri aplikatorji so plastični, nekateri pa iz kartona, vendar sta obe različici povsem varni za uporabo. Aplikator ima večjo zunanjo cevko, ki drži tampon, območje za oprijem, kjer primeš aplikator, in manjšo cevko na koncu, iz katere gleda vrvica. Manjša cevka je pravzaprav bat, s katerim potisneš tampon v nožnico po tem, ko vstaviš aplikator. Oglej si diagram tampona z aplikatorjem Tampax Pearl, kjer so prikazani posamezni sestavni deli.

Če uporabljaš tampon Tampax Pearl Compak ali Tampax Compak (ki je v manjši, bolj kompaktni embalaži), boš morala bat potegniti ven, dokler ne zaslišiš klika, da začne delovati. Če ne slišiš klika, bat ne bo uspešno sprostil tampona iz aplikatorja.

3. korak: Poišči svojo nožnico

Vemo, da veš, kje je. Obstaja pa veliko punc, ki niso nikoli zares natančno pogledale svoje nožnice, da bi poznale njen točen položaj. Vzemi ogledalo in se prepričaj, da poznaš svoj nožnični vhod in kam bo šel tampon.

4. korak: Udobno se namesti in se pripravi na vstavljanje tampona

Poišči udoben položaj, v katerem se lahko sprostiš in dosežeš svojo nožnico. Večina žensk pri vstavljanju tampona sedi na straniščni školjki ali stoji v rahlem počepu. Lahko pa poskusiš tudi leže ali z eno nogo na stopnici ali drugi dvignjeni površini, kot je rob kadi. Najpomembneje je, da globoko vdihneš in sprostiš vse mišice – če stisneš zadnjico ali napneš mišice okoli nožnice, tampona ne bo tako enostavno vstaviti.

5. korak: Nastavi konico

Primi tampon za držalo (manjši del tik nad batom) in položi konico aplikatorja na nožnično odprtino.

6. korak: Uporabi ustrezen kot

Ko je konica na mestu, usmeri tampon proti spodnjemu delu hrbta, ne naravnost navzgor. Tvoja nožnica ne poteka navpično v telesu, ampak je pod rahlim kotom. Če najdeš kot, ki ti najbolj ustreza, bo vstavljanje bolj udobno.

7. korak: Od konice do držala

Zdaj si pripravljena. Počasi vstavi aplikator od konice do držala. Ko ga vstaviš dovolj daleč, se bodo tvoji prsti na držalu verjetno dotikali tvoje vulve oziroma zunanje odprtine tvoje nožnice.

8. korak: Vstavljanje

Ko si aplikator vstavila do držala, je čas, da s kazalcem ali drugo roko potisneš bat do konca v aplikator in sprostiš tampon.

9. korak: Odstrani aplikator

Ko potisneš bat do konca, izvleci aplikator (oba plastična dela). Iz nožnice bo visela vrvica.

Bravo!

Uspelo ti je! Ko vstaviš tampon, je postopek zaključen. Nadaljuj z branjem, če želiš izvedeti, kako ga odstraniti.

Strokovni nasvet za vstavljanje tampona

Če imaš po vstavljanju tampona neudoben občutek in se ti zdi, da moraš koracati, je to verjetno zato, ker ni dovolj globoko v nožnici. V tem primeru s prstom potisni tampon dlje, kar običajno pomaga odpraviti težavo.

Če imaš še vedno težave

Najpogostejši razlog, da ženske ne morejo vstaviti tampona, je ta, da ga vstavljajo pod napačnim kotom ali pa postanejo nesproščene in napnejo mišice okoli nožnične odprtine. Če si prilagodila kot in se počutiš precej sproščeno, vendar kljub temu ne moreš vstaviti tampona, moraš obiskati ginekologa, da te pregleda. Običajno gre za eno od dveh stvari:

Možen zaplet: deviška kožica

Tvoja deviška kožica morda ovira vstavljanje tampona. Deviška kožica je tanko in raztegljivo tkivo, ki obdaja vaginalno odprtino. Večina deviških kožic ima eno samo odprtino na sredini, skozi katero zlahka preide tampon, nekatere pa imajo zelo majhno odprtino ali septum (plast tkiva), ki delno blokira odprtino. V tem primeru je treba opraviti le zelo preprost postopek, ki ga večina ginekologov izvede v ordinaciji, ko omrtvičijo območje, zato ničesar ne čutiš. Gre za hiter in preprost postopek.

Možen zaplet: krč vaginalnih mišic

Drugi razlog, da nekatere ženske ne morejo vstaviti tampona, je krč vaginalnih mišic. Takrat se mišice okoli nožnične odprtine tako močno stisnejo, da ne spustijo ničesar v nožnico. Ti krči so neprostovoljni, kar pomeni, da jih ne nadzoruješ oziroma sploh ne veš, da se dogajajo. Najpogosteje se to stanje razvije po poškodbi ali travmatični izkušnji, ki lahko vključuje ali ne vključuje nožnice. Krč vaginalnih mišic ni nekaj, kar lahko nadzoruješ, lahko pa ga odpraviš z zdravljenjem. Tudi v tem primeru se moraš pogovoriti z ginekologom, ki ti lahko svetuje obisk fizioterapevta za medenično dno. Ti znajo delati čudeže pri zdravljenju krčev vaginalnih mišic.

Kar je najpomembneje – na voljo je pomoč

Če imaš težave ali stalne bolečine pri vstavljanju tampona, moraš poiskati zdravniško pomoč pri zdravniku, ki mu zaupaš. Ni ti treba trpeti v tišini ali prenašati nevšečnosti, ker ti je morda nerodno. Ni razloga za sram. Ginekologi se s temi težavami ukvarjajo pogosteje, kot si misliš.

Kako odstraniti tampon

Zdaj, ko obvladaš vstavljanje tampona, je čas, da se naučiš odstraniti tampon. Ko je čas za odstranitev tampona, si najprej umij roke. Nato se namesti v udoben položaj, sprosti telo in z rokami poišči vrvico tampona. Nato s kazalcem in palcem primi vrvico in jo počasi potegni iz nožnice. Tampona ne odvrzi v straniščno školjko. Tampon moraš ustrezno odvreči med gospodinjske odpadke. Ko odstraniš tampon, si ne pozabi umiti rok. To je to! Zdaj veš, kako uporabljati tampon.

Top